Sistemul bancar din Algeria


In necunostinta de cauza titulul de mai sus nu ar fi ceva anormal dar dupa o mai bine de o luna de trait in Algeria mi-am dat seama ca sitemul bancar de aici este titlul unui roman SF. Nu exista asa ceva in Algeria!!! Trebuie sa umbli cu caramida de bani dupa tine ca sa poti sa faci cumparaturi. Ca sa nu mai spun cand iau salariul: mi-ar trebui o sacosa. Cea mai mare bancnota e de 1000 de dinari care reprezinta mai putin de 10 euro.

 

Astazi a fost ziua de salariu pentru mine si mi-a adus aminte de zilele din primii ani de servici cand luam salariul “cash”. In Algeria nu exista (sau cel putine eu inca nu am gasit) magazine cu POS: nu se poate plati decat cu “cash”.

Faza cea mai tare e ca dupa ce voi primi rezidenta va trebui sa-mi deschid un cont in banca. Cont din care pot sa retrag cash cati bani vreau dar trebuie sa pierd o juma de zi in banca stand la cozi si completand formulare sau, mai simplu, sa-mi fac card si sa-mi scot banii de la bancomat. De la bancomat insa nu pot scoate mai mult de 24000 de dinari pe saptamana, adica in jur de 200 de euro. Noroc ca aici mancarea-i ieftina!

10 responses

 1. adica acolo nu-i Group Societe General sau Pireus Banc?

 2. doua concluzii se trag:ca poti sa faci economii zdravene ,ceea ce nu-i rau si ca atunci cand vii in tara sa nu-ti ceara nimeni bani ca sunt in algeria!
  o intrebare:dinarii aia sunt pe lista cursului de schimb?

 3. “stii ,nasule, as face eu cinste da am banii in algeria…
  Sanasa cea mai sigura e ca atunci cand iei salariul sa vina finul pe cinste la nasu!

 4. aici sunt cateva banci frantuzesti, printre care Societe Generale si BNP dar au o mare problema toate bancile. Orice tranzactie bancara trebuie vizata de Banca Nationala!

 5. si care-i problema?tu esti mugur,ala de la BNR e tot mugur,da-i un telefon!

 6. Dom’nu , nu stiu ce serviciu (??) invarti matali pe acolo, da’ fii cu bagari di seama ca a murit la ghiauri de numa’, numa. Io stiu mai multe despre popolu’ algerian, parol

 7. Pe tataie n-ai cum sa-l iei la comentaii pentru ca el are mereu prea multe de spus.

 8. @gigi: da-mi si mie mai multe detalii

 9. Din punctul asta de vedere, am fost surprins sa pot plati cu cardul in Tunis, intr-um supermarket in centru. Bineinteles ca am iesit ultimul din magazin, dupa ce inchisesera, ca a fost tare dificil. Ai putea sa aranjezi sa-ti plateasca mare parte din bani intr-un cont acasa sau la SEB si sa folosesti un astfel de card sa scoti bani. Nu stiu daca si asa ai fi limitat.
  Si mai sint sigur ca la Radisson (sau Sheraton sau cum ii zice) unde-ti faci veacul accepta si carduri.

 10. Accepta carduri la toate hotelurile mari. Intre timp am descoperit ca se poate plati cu cardul si la singurul Carrefour din Algeria (care nu are nici o legatura cu ce stim noi despre Carrefour) insa inca nu am incercat sa platesc cu cardul acolo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux