"There is no limit to what a man can do or where he can go if he doesn't mind who gets the credit"
"There is no limit to what a man can do or where he can go if he doesn't mind who gets the credit"

A incoltit gazonul (sau cum se pune gazon in curte)

IMG_0469 Avem o suprafata de vreo 25 de metri patrati in gadina pe care erau buruieni si arata foarte urat. In urma cu 3 saptamani m-am hotarit sa pun gazon; fara sa ma documentez prea mult, am cumparat seminte de gazon si un sac de pamant pentru flori. Am sapat si curatat suprafata respectiva, am maruntit bine pamantul cu grebla, am nivelat si apoi, intr-un vas mare, am amestecat semintele de gazon cu pamantul pentru flori. Apoi am imprastiat uniform amestecul de seminte si pamant, l-am nivelat, l-am batatorit (cu picioarele) si l-am udat.

IMG_0470 A trecut o saptamana si nici un semn sa incolteasca. Nevasta-mea mi-a zis ca nu am pus bine semintele ca le-am lasat la suprafata si o sa le manance pasarile dar nu o sa incolteasca. Tata mi-a zis ca trebuie sa-l ud in fiecare zi si ca dupa 10-12 zile ar trebui sa iasa. I-am urmat sfatul si l-am udat. Trecusera doua saptamani si nici un semn sa incolteasca. Deja imi faceam planul sa cumpar alte seminte si sa ma documentez exact cum se procedeaza. Numai ca intr-o seara Mihaela m-a anuntat ca gazonul a inceput sa incolteasca. Dupa trei saptamani. Acum trebuie sa astept sa creasca de 10-15 cm inaltime inainte sa-l tund.

@Later edit

Intrucat am vazut ca subiectul este destul de interesant (acest URL are destule vzitie) am decis impartasesc din experienta mea mai recenta si la o scara mai mare. Am reluat aceasta procedura in primavara cand ne-am mutat. Avem o gradina destul de mare dar era ca dupa santier. Dupa ce am curatat terenul de moloz, pietre, cuie, scandurele si alte gunoaie specifice santierului am adus niste pamant vegetal pentru a nivela si completa in zonele in care era nevoie. Am maruntit pamantul foarte bine, l-am greblat si am insamantat. Cum stiam faza cu udatul l-am udat in fiecare zi, fiind si primavara, primele fire verzi au aparut dupa 6-7 zile.

Gazonul infrateste destul de usor toamna si primavara asa ca daca sunt goluri in care nu e neaparat nevoie sa reinsamantam. Gazonul consuma foarte multe resurse deci trebuie ingrijit si irigatpentru a arata frumos. Despre asta si despre cum sa iti faci un sistem de irigatii pentru gazon intr-un post viitor. Pana atunci niste fotografii cu rezultatul:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

9 thoughts on “A incoltit gazonul (sau cum se pune gazon in curte)”