A incoltit gazonul (sau cum se pune gazon in curte)


IMG_0469 Avem o suprafata de vreo 25 de metri patrati in gadina pe care erau buruieni si arata foarte urat. In urma cu 3 saptamani m-am hotarit sa pun gazon; fara sa ma documentez prea mult, am cumparat seminte de gazon si un sac de pamant pentru flori. Am sapat si curatat suprafata respectiva, am maruntit bine pamantul cu grebla, am nivelat si apoi, intr-un vas mare, am amestecat semintele de gazon cu pamantul pentru flori. Apoi am imprastiat uniform amestecul de seminte si pamant, l-am nivelat, l-am batatorit (cu picioarele) si l-am udat.

IMG_0470 A trecut o saptamana si nici un semn sa incolteasca. Nevasta-mea mi-a zis ca nu am pus bine semintele ca le-am lasat la suprafata si o sa le manance pasarile dar nu o sa incolteasca. Tata mi-a zis ca trebuie sa-l ud in fiecare zi si ca dupa 10-12 zile ar trebui sa iasa. I-am urmat sfatul si l-am udat. Trecusera doua saptamani si nici un semn sa incolteasca. Deja imi faceam planul sa cumpar alte seminte si sa ma documentez exact cum se procedeaza. Numai ca intr-o seara Mihaela m-a anuntat ca gazonul a inceput sa incolteasca. Dupa trei saptamani. Acum trebuie sa astept sa creasca de 10-15 cm inaltime inainte sa-l tund.

@Later edit

Intrucat am vazut ca subiectul este destul de interesant (acest URL are destule vzitie) am decis impartasesc din experienta mea mai recenta si la o scara mai mare. Am reluat aceasta procedura in primavara cand ne-am mutat. Avem o gradina destul de mare dar era ca dupa santier. Dupa ce am curatat terenul de moloz, pietre, cuie, scandurele si alte gunoaie specifice santierului am adus niste pamant vegetal pentru a nivela si completa in zonele in care era nevoie. Am maruntit pamantul foarte bine, l-am greblat si am insamantat. Cum stiam faza cu udatul l-am udat in fiecare zi, fiind si primavara, primele fire verzi au aparut dupa 6-7 zile.

Gazonul infrateste destul de usor toamna si primavara asa ca daca sunt goluri in care nu e neaparat nevoie sa reinsamantam. Gazonul consuma foarte multe resurse deci trebuie ingrijit si irigatpentru a arata frumos. Despre asta si despre cum sa iti faci un sistem de irigatii pentru gazon intr-un post viitor. Pana atunci niste fotografii cu rezultatul:

9 responses

  1. Gazonul se uniformizeaza frumos daca pamintul este amestecat cu nisip curat (o treime nisip, restul pamint cu ingrasamint). Dupa ce incolteste si creste 5 cm, trebuie tuns o data la trei zile. Va creste des . Si, bineinteles, uda-l. Iti trimit pe mail poze cu gradina mea de care sint foarte incintata(nu si miinile mele) Succes!!

  2. Nu am avut nisip si nici nu am gasit. Sper sa iasa bine si asa. Oricum e un exercitiu bun pentru viitor (cand ma voi muta la casa mea :-) )

  3. parcela ta si cacatul de caine de la geamul meu…ar iesi un gazon bestial :)

  4. cacatul de caine nu e un bun ingrasamant petnru gazon!

  5. catalin Avatar
    catalin

    eu am un strat de vreo 20 cm numai nisip,lam samanat azi,oare o sa iasa dak e nu mai nisip?

  6. nu stiu, dar poti afla asteptand 2-3 saptamani. Eu cred ca are sanse mici pentru ca din nisip nu prea are cu ce se hrani

  7. Eduard Biteanu Avatar
    Eduard Biteanu

    Tocmai anul asta am devenit posesor de gradina si ma aflu cam in aceasi situatie de nepriceput in ale gazoanelor. Am dat telefon unui amic englez care este pasionat in domeniu .
    Mi-a confirmat urmatoarele :
    – prepararea terenului. Greblat bine si nivelat dupa care se intra cu streamer/ masina de taiat iarba si ras tot pana la suprafata.
    – Se zgarie bine suprafata cu o grebla pentru viitoarea insamintare
    – Semintele se imprastie cel mai bine manual preferabil in doua etape , de la est la vest si de la nord la sud. Semintele sunt de foarte multe soiuri si feluri asa ca si cantitatea pe mp difera. Eu o sa folosesc cam 500 gr pe mp2
    – nu se uda in prima faza . De regula dureaza pana la 6-8 saptamani pana creste iarba si este gata pentru primul tuns.
    O sa ma apuc de treaba folosind metoda asta sa vedem ce rezultate o sa am.

  8. […] Luand in calcul toate aceste caracteristici vitale ale gazonului, trebuie sa te gandesti, de asemenea, ca acesta trebuie ingrijit prin procese specifice, precum aplicarea de erbicide si prin tratarea cu substante fitosanitare. Dar acesta este deja treaba pentru o alta zi. Profita de soarele jucaus al primaverii si insamanteaza gazonul cu care te vei mandri in doar cateva saptamani. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux