"There is no limit to what a man can do or where he can go if he doesn't mind who gets the credit"
"There is no limit to what a man can do or where he can go if he doesn't mind who gets the credit"

Am revenit in casa noua

Dupa mai bine de 2 ani, am decis ca este timpul sa sterg praful pe aici. Am avut motive serioase sa las in paragina site-ul dar am revenit cu forte proaspete si cu multe lucruri de impartasit. Cel mai important lucru pe care l-am facut in ultima perioanda (din punct de vedere al site-ului) a fost sa renunt la hosting (plateam peste 100 de euro pe an) si sa-mi transfer totul acasa. Cum acest site nu este asa de important fata de ce mai aveam pe hosting nu prea i-am dat importanta si la cateva luni de la mutare mi-am dat seama ca la transfer o parte din date s-au corupt. Si cum nu am avut niciodata timp suficient sa repar “coruptia” datelor, am tot amanat…

Sa va prezint “casa noua”:

Un mini PC ASUS (8GB RAM, SSD 128GB, I5) care in 2 ani de functionare neincetata aproape si-a scos banii investiti (echivalentul pentru hosting). Am ales aceasta solutie intrucat consumul de curent este foarte mic iar pentru LAMP (Linux/Apache/MySQL/PHP) am resurse de 8 ori mai bune decat aveam pe un shared hosting. WordPress e mare consumator de resurse si cu toate astea am reusit sa ajung la un TTFB de 0.2s fata de hosting unde aveam si 3-4 secunde!!!

Si da, ca sa nu am probleme cu penele de curent am pus routerul si serverul pe o baterie. Iar netul de la RCS din zona mea este foarte bun, nu cred ca am avut in aceti doi ani vreo pana pe care sa o sesizez.

Pentru cei interesati de mai multe detalii tehnice,sitemul de operare este CentOS 7 (in configuratie minimala), web server Apache 2.4, MariaDB 10 si PHP 7.2 peste care am pus WordPress 4.x (merg de obicei pe ultima versiune si fac update-uri de cate ori e nevoie). Foarte important, am trecut pe HTTPS (acum exista o multime de optiuni gratuie, eu am ales Let’s Encrypt cu certbot).

Exista o multime de tutoriale pe net despre cum sa tunezi un astfel de sistem (acum tin 5 domenii separate pe aceasta masina iar procesorul nu depaseste niciodata 4%) asa ca pentru SOHO cred ca e o solutie perfecta. Lasati un comentariu mai jos daca vreti mai multe detalii sau aveti nevoie de ajutor pe oricare din componentele de mai sus. Happy to share my knowledge!

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages