"There is no limit to what a man can do or where he can go if he doesn't mind who gets the credit"
"There is no limit to what a man can do or where he can go if he doesn't mind who gets the credit"

Am revenit in casa noua

Dupa mai bine de 2 ani, am decis ca este timpul sa sterg praful pe aici. Am avut motive serioase sa las in paragina site-ul dar am revenit cu forte proaspete si cu multe lucruri de impartasit. Cel mai important lucru pe care l-am facut in ultima perioanda (din punct de vedere al site-ului) a fost sa renunt la hosting (plateam peste 100 de euro pe an) si sa-mi transfer totul acasa. Cum acest site nu este asa de important fata de ce mai aveam pe hosting nu prea i-am dat importanta si la cateva luni de la mutare mi-am dat seama ca la transfer o parte din date s-au corupt. Si cum nu am avut niciodata timp suficient sa repar “coruptia” datelor, am tot amanat…

Sa va prezint “casa noua”:

Un mini PC ASUS (8GB RAM, SSD 128GB, I5) care in 2 ani de functionare neincetata aproape si-a scos banii investiti (echivalentul pentru hosting). Am ales aceasta solutie intrucat consumul de curent este foarte mic iar pentru LAMP (Linux/Apache/MySQL/PHP) am resurse de 8 ori mai bune decat aveam pe un shared hosting. WordPress e mare consumator de resurse si cu toate astea am reusit sa ajung la un TTFB de 0.2s fata de hosting unde aveam si 3-4 secunde!!!

Si da, ca sa nu am probleme cu penele de curent am pus routerul si serverul pe o baterie. Iar netul de la RCS din zona mea este foarte bun, nu cred ca am avut in aceti doi ani vreo pana pe care sa o sesizez.

Pentru cei interesati de mai multe detalii tehnice,sitemul de operare este CentOS 7 (in configuratie minimala), web server Apache 2.4, MariaDB 10 si PHP 7.2 peste care am pus WordPress 4.x (merg de obicei pe ultima versiune si fac update-uri de cate ori e nevoie). Foarte important, am trecut pe HTTPS (acum exista o multime de optiuni gratuie, eu am ales Let’s Encrypt cu certbot).

Exista o multime de tutoriale pe net despre cum sa tunezi un astfel de sistem (acum tin 5 domenii separate pe aceasta masina iar procesorul nu depaseste niciodata 4%) asa ca pentru SOHO cred ca e o solutie perfecta. Lasati un comentariu mai jos daca vreti mai multe detalii sau aveti nevoie de ajutor pe oricare din componentele de mai sus. Happy to share my knowledge!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.