Imaginea romanilor in Franta


sncf-romani in franta Societatea Nationala de Cai Ferate din Franta a dat aceasta nota de securitate in regiunea Toulouse la sfarsitul lunii ianuarie. Astazi SNCF isi cere scuze in mod public de tenta rasista a mesajului. Trecand peste faptul asta ceea ce e important ramane: avem o imagine de cacat in Franta si de fapt in tot vestul Europei…

(via BBC)

4 responses

 1. Poti sa dai un exemplu unde avem noi o imagine buna, vorbesc de romanica…Poate in Kazahstan.

 2. Salut,

  ma bag si eu in discutie … chiar daca e cu destul de mare intarziere dar inca de actualitate … eu consider ca romanii majoritatea care au plecat sa lucreze afara au plecat din cauza neajunsurilor si lucreaza aproape in orice conditii pentru un salar mai bun!
  DAR vreau sa reamintesc ca suntem foarte prezenti pente tot mai ales in industria IT si in cercetare la diverse universitati si centre de cercetare! Eu pe oriunde am fost prin Europa am incercat sa am atat atitudinea cat si pretentiile unui european civilizat si nu am ezitat o clipa sa spun ca sunt roman si sa aduc in lumina similitudini sau diferente intre cultura sau mentalitatea noastra comparativa cu a lor!
  Cred ca acolo unde sunt romani care-si fac treaba si sunt specialisti nu suntem vazuti prost deloc … maturizarea imaginii Romaniai se va face o data cu maturizarea noastra ca popor si pe masura ce trec anii suntem tot mai aproape de idealul de individ pe care ni-l imaginam si nu trebuie sa ne pierdem “targetul”!
  Exigenta dusa la extrem cu care judecam si catalogam romanii si Romania nu are decat sa ne faca bine daca nu aruncam in stanga si in dreapta “rufele murdare” care trebuie sa ni le “spalam la noi” in tara!

  Sunt ceea ce sunt la fel ca toti datorita si locului in care m-am nascut si am trait si experientelor pe care le-am avut … in aceasta Romanie cu imaginea ei de “supa de stevie” decat de “cacat”!

  Respect,
  Horia.

 3. Salut
  daca stam sa ne gandim putin in sediul Microsoft a 2 limba vorbita este Romana , nu trebuie sa generalizam ca au plecat doar cei care traiau la limita existentei si asta imagine ne au facut .
  Apropo imi place tare cum gandesti si ce postezi aici

 4. @Adi: Cazul Microsoft nu este unic, sunt multe alte companii multinationale care se bazeaza pe “creiere” romanesti. Din pacate acestia nu vor sa spuna sau sa se laude ca sunt romani pentru ca sunt automat asociati cu cei de mai sus…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux