"There is no limit to what a man can do or where he can go if he doesn't mind who gets the credit"
"There is no limit to what a man can do or where he can go if he doesn't mind who gets the credit"

Sarbatoriti Sfanta Maria astazi sau pe 8 Septembrie?

De mic copil tin minte ca ziua mea era mascata in fiecare vara de sarbatorirea sfintei Maria si toata lumea ma intreba de ce pe mine nu m-au botezat Marian asa cum e obiceiul popular. Cand se nimerea sa fim la mare pe 15 August erau parade frumoase de ziua Marinei (care din fericire continua si astazi). Si tot pe 15 August “se pisa cerbul” semn  ca nu mai puteam sa ne scaldam in garla! De fapt erau deja primele semne ale toamnei, care la deal si la munte venea mai devreme, apa garlei era mai rece iar bunicii aveau aceasta metoda mult mai inteligenta de a ne opri de la scaldat. Ca sa nu mai spun ca, conform prognozei, de maine vremea se racoreste, canicula pleaca si apa marii se va raci.

De ceva vreme, nu stiu daca de la Revolutie sau de mai curand, tot mai multa lume ce poarta numele de Maria sau Marian si derivate sarbatoreste onomastica pe 8 Septembrie motivand ca 15 August este ziua Adormirii Maicii Domnului, deci o zi trista. Am facut o mica cercetare pe net si am aflat ca ziua de 15 August este o zi importanta in lumea crestinatatii, in tari ca Andorra, Austria, Belgia, Bosnia, Burundi, Camerun, Republica Central Africana, Chile, Congo, Coasta de Fildes, Croatia, Columbia, Cipru, East Timor, Franta, Gabon, Grecia, Guinea, Haiti, Italia, Liban, Lituania, Luxembourg, Macedonia, Madagascar, Malta, Mauritius, Monaco, Paraguay, Polonia, Portugalia, Romania, Rwanda, Senegal, Seychelles, Slovenia, Spania, Elvetia, Tahiti, Togo si Vanuatu (lista este luata de pe Wikipedia) fiind sarbatoare nationala si zi libera! De asemeni, in multe din aceste tari 15 August este “Assumption of Mary” ceea ce s-ar traduce in Romana trecerea in Rai a sfintei Maria, deci nu moartea (adormirea).

Data exacta a mortii sfintei Maria nu este cunoscuta, conform lui Epifanie de la Salamina “nimeni nu stie nici macar daca Fecioara Maria a murit” iar conform Calendarului Crestin Ortodox, astazi Isus Hristos a bineviot sa o ia pe Maica Sa la Sine: http://www.calendar-ortodox.ro/luna/august/august15.htm.

Pe langa astea, in toata presa de astazi se spune ca astazi peste 2 milioane de romani isi sarbatoresc ziua numelui, romanii fac pelerinaje la manastiri si locuri sfinte. Si totusi… Am sunat astazi doi apropiati care poarta numele de Maria sau Marian care mi-au spus (independent unul de altul) ca ei nu sarbatoresc astazi ziua Sfintei Maria pentru ca astazi este aniversarea mortii sale! Cata ignoranta!

Voi cand sarbatoriti Sfanta Maria?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

8 thoughts on “Sarbatoriti Sfanta Maria astazi sau pe 8 Septembrie?”