Paralela intre securitatea din Algeria si Romania


Am citit zilele trecute un articol dintr-o revista frantuzeasca despre securitatea din Algeria vazuta prin prisma ochilor expatilor de aici (in jur de 25.000 din care peste 15.000 de chinezi care lucreaza marea majoritate in constructii). Din Europa, Algeria se vede, din punct de vedere al securitatii, la fel ca Iraq sau Afganistan. Imaginea asta este indusa mai ales de companiile frantuzesti care nu au nici un interes sa fie concurate de alte companii. Mai mult decat atat, unii dintre algerieni speculeaza ca unele atentate ar fi “sponsorizate”  chiar de aceste companii frantuzesti.

Inainte sa vin aici am fost avertizat chiar de la ambasada Romaniei din Alger ca Algeira nu este o tara sigura si ca sunt riscuri foarte mari. In total in acest an in Algeria au fost in jur de 50 de victime ale atentatelor, marea majoritate a acestora in provincia Tizi Ouzou, loc in care autoritatile spun ca se concentreaza fortele extremiste islamiste (in jur de 300-400).

De cateva zile am reusit sa-mi instalez Digi TV ca sa pot urmari programele din Romania. M-am uitat la stirile de seara de vreo doua ori si m-am ingrozit: de fiecare data a fost o stire cu un atac armat in plina strada. Conform statisticilor in anul 2008 in Romania numarul cazurilor de atacuri armate a crescut de 16 ori fata de anul 2000. Nu cumva e o situatie alarmanta? Oare nu e mai sigur in Algeria unde chiar nu am simtit nici un pericol de cand sunt aici? In Algeria e clar, daca eviti anumite locuri (in special comisariatele de politie si institutiile publice), nu ai de ce sa te temi, criminalitatea este foarte redusa!

Nu vreau sa se inteleaga ca aici nu mi-e frica si ca totul e super sigur si nu sunt probleme. Dar situatia din Romania actuala in privinta criminalitatii si a consumului si traficului de droguri imi da serios de gandit…

12 responses

 1. Ne gandim cu totii…In fiecare zi se ucid aici,mai ales pe drumurile publice 5-10 persoane.In ultimii cinci ani s-a murit ca pe frontul din Iraq.Treaba-i nasoala cu pistoalele astea.

 2. Sfatul meu e sa nu te mai uiti la stirile de aici .Singurul post mai calm in materie de stiri e TVR 1 si 2 .Oricum nu votezi si n-are nici un rost daca nu cumva o sa te cheme senatorul…

 3. Ba de votat am de gînd sa votez pentru ca convingerile mele politice nu se schimba peste noapte. Si se poate vota la ambasada.

 4. Da, in Romania situatia se agraveaza dupa parerea mea. Si cred ca marea problema este aici ca Politia nu face fata; nu este, nu se face respectata si nu-si face datoria.
  Cefosii si manelistii fac legea; institutiile statului care inchid ochii si iau spagi incurajeaza si alte specimene sa-si faca de cap..cam ca baiatul de aici..

  http://www.realitatea.net/a-circulat-cu-300-km-h-pe-autostrada–a-ignorat-trei-baraje-ale-politiei-si–desi-a-fost-prins–are-in-continuare-permisul–cum-comentati_342632.html

  Asistam la nasterea unei noi categorii sociale ‘smecher de Romania’..cu 2 de jme..

  Mugur, nu cred ca mai conteaza votul nostru; mentalitatea trebuie schimbata. Si asta cu forta!

 5. nu-mi vine sa cred ce citesc pe blogul tau.Aveai mai mult umor, acu’ cauti cuvinte cheie.Mult succes!Costi
  P.S.Nu am acces la nici un calculator, comentariile sunt numai de la mine,Mona nu citeste de astea.

 6. C O N S T A T A R E:Cum ai plecat cum se prosteste lumea aici.Tinem legatura ca-i de rau,uita-te la Costi,se cunoaste ca nu te mai cunoaste!Sau nu vrea sa te recunoasca.

 7. violenta vinde, de asta cred ca sunt si atat de multe stiri la tv de genul asta. poate fi o imagine creata intentionat, dar poate fi si haosul generalizat, intalnit mai ales in bucuresti, unde respectul reciproc e inexistent, fiecare e pe pielea luni, mai rau ca intr-un razboi.

 8. domnu’ avocat Oghi, ideea era urmatoarea:arabii aia n-au si ei bancuri pe care Mugur sa ni le zica si noua?N-ati citit dosarul cum trebuie si va cam place sa va bagatzi in seama.
  P.S.Cici, schimba-ti aparatorul ca-ti da informatzii false.Nu s-a tampit sau prostit nimeni.Cunosti stilul!!

 9. @oghi & costiman: noi discutam aici despre altceva, lucruri foarte serioase :-D
  Algerienii nu prea au simtul umorului…

 10. Am inteles domnu’ cosiman,da cre’ca stirile protv te-au afectat si pe tine,ca nici tu nu mai ai umor ca de simt,nu discutam!

 11. oghi, ce nu-ti convine ca eu nu -mi dau seama?Nu stiu sa-ti fi zis ceva de te-am suparat.Daca da, adu-mi aminte si vor urma scuzele de rigoare.Nu-mi spune, te rog, de bun simt.Poate n-am altele, da’ bun simt, dau pe-afara!

 12. discutam despre altceva dragii mei. ce-o fi cu samanta asta de scandal la voi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux