De ce pleaca algerienii?


Nu stiu daca pot sa raspund la intrebarea asta dar din pacate ma confrunt cu aceasta problema de cand am venit in Algeria: pe parcursul a 7 luni au plecat din tara, numai din departamentul meu, 7 oameni (unul pe luna) in conditiile in care nu am reusit sa angajez decat 5. Daca ritmul se mentine tot asa in cativa ani departamentul meu dispare!

Un coleg canadian imi spunea anul trecut ca in 2007 numarul cel mai mare de imigranti sositi in Canada provenea din Algeria. Daca imi aduc bine aminte prin anii ‘90 situatia era similara in Romania. Si daca e sa fac o paralela intre viata din ‘’90 in Romania si viata de astazi din Algeria, nu e mare diferenta: saracie multa, viitor sumbru, salarii proaste, coruptie, mizerie, etc.

Asadar nu e de mirare ca algerieni pleaca din tara, sa fiu in locul lor probabil ca as face la fel. In conditiile astea e o mare provocare pentru mine sa-i fac sa renunte la gandurile de duca pe care marea majoritate le au.

7 responses

 1. poate unii dintre ei vin la ericsson cu ideea ca asta e o rampa de lansare. o multinationala devine o rampa pentru tarile mai sarace din care oamenii vor sa emigreze, si asta e o alternativa legala :)

 2. ca sa ii faci sa renunte la gandurile pe care le au trebuie, in mod logic,s a le oferi o alternativa pe acre ei sa o considere satisfacatoare. Si daca bunastarea (materiala si ….psihica) de acolo este la panamt … e foarte greu sa ii faci sa CREADA. Ceea ce e trist.

 3. Salariile nu cred ca sunt o problema. Culmea e ca cei cu salariile cele mai mari pleaca!

 4. probabil cei care castiga cei mai multi bani sunt si cei mai bun angajati, care au realizat ca pot trai o viata mai buna in alta tara :) pleaca si la alte firme sau pleaca de tot din algeria?

 5. Comentariul nr1:pleaca din cauza caldurii!Se duc in Canada sa se racoreasca;
  Comenteriul nr2:pleaca din cauza sefului;
  Comentriul nr.3:comparatia dintre anii ’90 ai Romaniei si prezentul algerian se respinge!Atunci mai visam ceva,acu’nik!
  Comentariul nr.4-real si ultim-:liniile de forta magnetica ale pamantului ne dirijeaza migratia deoarece ca orice fiinta si omul e un migrator,depinde spre ce pol stam cu fata…

 6. @razvan: am spus ca pleaca din tara. cat despre Canada ce sa spun, se vor satura repede de zapada, mai tineti minte jurnalul romanului plecat in Canada care circula pe net in urma cu vreo 8 ani?

 7. elennuka Avatar
  elennuka

  Da, cred ca il am pe mail…Cred…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux