Iftar 2008


Iftar este numele mesei de seara de dupa apusul soarelui (maghreb) din timpul ramadanului la musulmani. De obicei la aceasta masa se aduna familia si prietenii si se mancanca bucate traditionale, in functie de tara sau regiunea in care se afla. Aseara am participat si eu la o asemena masa organizata de firma, unde au venit aproximativ 200 de colegi cu familiile.

Mancarea traditionala algeriana nu este ceva special, au si ei o ciorba similara cu cea de la noi, salate, diferite feluri de maslinie, mancaruri cu carne de miel sau de vita si desert. Desertul este un fel foarte important in timpul ramadanului, probabil ca sa refaca nivelul glicemiei in sange dupa o zi de nemancat. Aseara printre diferitele feluri de prajituri foarte dulci am avut si o mancare de fructe cu carne de vita, foarte asemanatoare cu mancarea de gutui sau de prune de la noi dar foarte dulce si cu mai multe fructe: mere, prune, caise, struguri.

4 responses

 1. Am participat si eu la Iftar cu colegii in Saudi. O masa foarte bogata in feluri de mincare traditionale din tot Orientul (chiar si cus cus si ciorba din Nordul Africii).
  Iftarul incepe cind apune soarele, la semnul dat de muezin care striga inceputul rugaciunii. Atunci se incepe cu kava (o cafea de boabe neprajute, galbuie si cu mirodenii) si curmale (cele din Saudi sint deosebite, au si un festival la inceputul Ramadanului).
  Dupa kava si date, se merge la rugaciune (musulmanii), apoi incepe masa. A fost cu atit mai buna cu cit nu am mincat si baut nimic de dimineata.
  Iftarul este un prilej de intilnire cu prieteni, familie, parteneri de afaceri. Dupa Iftar incepe o adevarata zi la Riyadh, cu aglomeratie in trafic si la 2 dimineata.
  In Ramadan este sezonul ofertelor (un fel de Decembrie in US), deci Mugur, du-te la cumparaturi!
  O imagine ciudata este accea a cafenelor care fie sint goale, fie inchise; unele ofera presa, iar obisnutii zac si citesc ziare.

 2. nu se spune Iftar, se spune Ishtar si nu e masa e film si nu-i cu carne de oaie ci cu Dustin Hoffman, man!!Pentru sotia ta care este cu un sfert de ora mai batrana ca a mea, care este mai tanara deci, LA MULTI ANI!!, sa o iubesti si sa o slavesti!!

 3. @Florin: am uitat de smochine, dar nu au fost prea grozave. Cat despre sezonul ofertelor, aici e tocmai pe dos, este totul mai scump!!!
  @Costman (alias mona): multumesc de urari (adica Mihaela)

 4. interesant dar nu erau si fotografi pe acolo sa vedem “cortul” in care jiji(pardon, eric) a dat mancare la 200 crestini…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux