Euro incotro?


M-a sunat zilele trecute un prieten ca sa ma intrebe in ce sa faca un credit: in Euro sau in Lei? I-am raspuns cu o intrebare: de ce ma suni pe mine care lucrez in telecomunicatii? Pai l-am sunat pe Ghita (un fost coleg comun de facultate care acum e director la o banca) si mi-a spus ca nu stie ce sa ma sfatuiasca, imi zice el. Daca un om care lucreaza in domeniu nu stie ce sa te sfatuiasca atunci eu cu atat mai putin te pot sfatui.

Plecand de la acest dialog m-am gandit sa dezbat aceasta idee pe blog: ce se va intampla cu cursul Euro/Leu? Se va mai duce leul de rapa mult? Va interveni BNR sa-l salveze? Ce se va intampla anul asta cu inflatia, va fi mai buna ca anul trecut in conditiile in care se vor scumpi gazele si alte utilitati? Se pare ca anul asta nu va fi un an prea bun din punct de vedere finanicar pentru Romania si romani…

Oare ca efect al prabusirii leului o sa vina tavalugul problemelor imobiliare din SUA si Marea Britanie si peste noi?

6 responses

 1. cat timp se mentine criza asta imobiliara SUA si frica de recesiune –> criza bursiera generalizata, euro va continua sa se aprecieze, si cred ca vom putea vedea si curs de 1 euro= 4 RON.
  Fed-ul a redus dobanda din nou chiar ieri pana la 3%. Nu prea a avut efectul scontat. Se vorbeste de o noua reducere de data asta chiar pana la 2%..
  Sa vedem dc. atunci va fi un moment de cotitura…
  Cat despre rezervele BNR care sunt parca ~25-30 mld E, am impresia ca de data asta presiunea e mult mai mare..
  Om trai, s-om vedea ;-)

 2. toate caderile sau ridicarile sunt generate de neatentii! Ce nu v-ai impiedicat niciodata si ati cazut? Injuri, te uiti in urma,te scuturi de praf, cati de vezi in ce te-ai impiedicat si pleci mai departe. Daca nu te-a vazut nimeni esti batos, dar daca nu, te rusinezi de propria prostie. Ei bine, asa este si cu caderea si cresterea leului. Partea proasta e ca nu vedem in ce se impiedica si nici cum reuseste sa se mai mentina ori sa se imbatoseze. Cei care stiu sunt putini si nu este exclus ca ei sa puna piedica sau sa-l ajute pe leutzul nostru. Printre cei care stiu ma inumar si eu dar trebuie sa platiti bani grei ca sa va dau vreo relatie… Adica sute de clikuri, poate mii.

 3. Daca vrea credit, sa il faca in lei. Problemele imobiliare din SUA si UK nu sunt o cauza, ci un efect al problemelor din economia americana, generate de fostul presedinte al Fed, Greenspan. Iar problemele astea sunt deja aici, nu or sa vina ca se vad deja in bursa. Firme cu profituri record pe anul asta scad in draci.

 4. nu prea mai conteaza in ce face creditul Oricum euro va mai creste pana situatia internationala se va stabiliza. Vor fi perioade de acalmie si apoi iar de apreciere a euro. BNR va interveni si va creste dobanda de politica monetara, deci chiar daca il face in lei chiar daca il face in euro e cam acelasi lucru. Cel mai bine ar fi sa nu mai faca deloc si sa astepte sa se mai clarifice situatia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux