Efectele Ramadanului in Maghreb

La musulmani ramadanul e ca postul la crestini, numai ca difera modalitatea in care se tine. Daca la crestini pe toata durata postului este intezis consumul produselor de origine animala la musulmani este interzisa consumarea de alimente sau bauturi cat timp soarele e pe cer. Exista un punct comun atat la crestini cat si la musulmani: postul nu se tine numai pentru curatarea fizica a organismului de toxine dar si pentru “curatarea” spirituala a sufletului. Postul, fie ca e crestin sau musulman, este o perioada de umilinta, sobrietate si de infranare a poftelor si dorintelor.

In Algeria, toate restaurantele si fast-food-urile sunt inchise pe toata perioada ramadanului. Nu insa si magazinele si pietele care sunt deschise toata ziua pana la iftar (ora la care apune soarele si se termina postul in ziua respectiva). Un efect al faptului ca toate restaurantele sunt inchise este ca consumul casnic se tripleaza in perioada ramadanului. Si aici nu e vorba numai despre alimente, pe care localnicii le depoziteaza acasa cu cateva saptamani de inceperea postului pentru a iesi cat mai putin din casa in aceasta perioada, dar a devenit o moda ca lumea sa cumpere mult mai mult decat in restul anului de frica sa nu ramana fara produse in magazine.

Bineinteles ca comerciantii profita de acest fenomen ridicand preturile la toate tipurile de produse, unele avand un pret mai mare cu pana la 400%!!!

Un  alt lucru pe care l-am observat in Egipt (desi nu e parte din Maghreb) care se afla pe acelasi fus orar cu Romania si care foloseste ora de vara la fel ca si la noi, s-a mutat ziua in care se schimba ora de vara/iarna cu o luna mai devreme tocmai ca in timpul ramadanului ziua sa se termine mai devreme.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Connect with Facebook