Efectele Ramadanului in Maghreb


La musulmani ramadanul e ca postul la crestini, numai ca difera modalitatea in care se tine. Daca la crestini pe toata durata postului este intezis consumul produselor de origine animala la musulmani este interzisa consumarea de alimente sau bauturi cat timp soarele e pe cer. Exista un punct comun atat la crestini cat si la musulmani: postul nu se tine numai pentru curatarea fizica a organismului de toxine dar si pentru “curatarea” spirituala a sufletului. Postul, fie ca e crestin sau musulman, este o perioada de umilinta, sobrietate si de infranare a poftelor si dorintelor.

In Algeria, toate restaurantele si fast-food-urile sunt inchise pe toata perioada ramadanului. Nu insa si magazinele si pietele care sunt deschise toata ziua pana la iftar (ora la care apune soarele si se termina postul in ziua respectiva). Un efect al faptului ca toate restaurantele sunt inchise este ca consumul casnic se tripleaza in perioada ramadanului. Si aici nu e vorba numai despre alimente, pe care localnicii le depoziteaza acasa cu cateva saptamani de inceperea postului pentru a iesi cat mai putin din casa in aceasta perioada, dar a devenit o moda ca lumea sa cumpere mult mai mult decat in restul anului de frica sa nu ramana fara produse in magazine.

Bineinteles ca comerciantii profita de acest fenomen ridicand preturile la toate tipurile de produse, unele avand un pret mai mare cu pana la 400%!!!

Un  alt lucru pe care l-am observat in Egipt (desi nu e parte din Maghreb) care se afla pe acelasi fus orar cu Romania si care foloseste ora de vara la fel ca si la noi, s-a mutat ziua in care se schimba ora de vara/iarna cu o luna mai devreme tocmai ca in timpul ramadanului ziua sa se termine mai devreme.

11 responses

 1. Scrii frumos domnule,parca ai fi de la ONU!Scurt,concret si la obiect!

 2. Totusi musulmanii gresesc:daca nu mananci o zi nimic si seara bagi in tine orice,a doua zi trebuie sa stai cracanat…

 3. E mai aproape de stiinta postul nostru:celula snguina se reimprospateaza la 40 de zile.Deci dupa 40 de zile de legume si fructe,fara carne,apar celule noi si atunci merge porcul sau mielul!

 4. S-au scumpit si fructele sau legumele?

 5. pai asta e: ca ei nu ar trebui sa manance mult seara dupa apusul soarelui, am mai spus poftele trebuie infranate in timpul ramadanului pentru curatarea fizica si spirituala a oragnismului. Insa acest lucru nu prea se respecta, rezultatul vazandu-se pe rafturile magazinelor
  S-a scumpit tot!!! unele de 3-4 0ri!

 6. Si n-ai provizii?Da o fuga pana la Malaga ca iesi mai ieftin!

 7. Cred ca in acest ramadan va trbui sa abordezi problema magilor Maghrebului!Poate,cine stie ne mai faci cate o magie…!

 8. poate intra profa ta de lb.romana:ca consumul,ca comerciantii.Corecteaza si apoi strerge comentariul meu.Sau invers.Mi-e frica ca atunci cand vei veni acasa o sa vorbim in engleza.

 9. altadata ti se vedea numai capul in camera web, acu’ mai intra doi.Uscatule!!!Doar tzatzele ti-au mai ramas.

 10. nici tatele nu mai sunt cum erau :-) de fapt acolo e “că comerciantii” si nu mi se pare o cacofonie. Nu folosesc diacritice din comoditate :-)

 11. din cauza ramadanului nu foloseste diacitrice din alea!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux