Seara prin Skopje – Macedonia


fetele lui alexandru macedonstatui in centrul skopjesoclul statuii lui Alexandru Macedon

Macedonia, sau ca sa fim 100% coreti cu prietenii si rudele noastre din Grecia, FYRoM este o tarisoara mica, de marimea a 2-3 judete din Romania care este cunoscuta in fostele tari din Iugoslavia ca locul unde se face paprika si orez de calitate (conform cu spusele unui coleg sarb) si nu pentru vinul de care locutorii sunt foarte mandri dar care este depasit in calitati de vinul din Muntenegru, Croatia sau chiar Serbia. Acest popor mic are insa o mare ambitie, sa devina Macedonia de odinioara si pentru asta schimba complet centrul orasului adaugandu-i cladiri cu arhitectura de tip ionic sau corintic. Mai mult decat atat, au inaltat deja soclul viitoarei statui a lui Alexandru Macedon (sau cel mare) parca pentru a sfida si mai mult vecinii greci de la sud.

Disputa este mai mult simbolica si din cate am inteles este sustinuta de americani pentru ca nu cumva albanezii musulmani sa preia controlul asupra regiunii (desi doar 30% din populatie, musulmanii din FYRoM se inmultesc mult mai repede decat crestinii). Crestinii, ca sa nu piarda teren, au ridicat o cruce mare pe muntele Vodno ce priveste la fel de sfidator catre partea musulmana a orasului. Am pareri personale in ce priveste situatia din balcani si in general disputele religioase din regiune si nu numai si sper ca voi avea timp in curand sa le exprim aici.

2 responses

  1. Da ştii că scrii frumos!?
    Se cunoaşte “mâna” răposatului Popescu. Scoate , o carte de călătorii până nu începi să le uiţi!

  2. Si eu tin minte aceste statui. Mai simpatic este grasunul vizavi de Mac…Banuiesc ca deja ai mancat in centru la Dal’fufo (probabil nu se scrie asa dar asa se pronunta) sau daca timpul iti permite o vizita la Matka…e la fel de faina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux