La Chrea


Chrea este o statiune montana in apropiere de Alger (aproximativ 50 km sud-vest) aflata la o altitudine de 1500 m. Astazi mi-am luat liber de la servici si am pornit sa descoperim o alta parte a Algeriei: muntii Atlas. Am facut o pauza la urcus, Blakie era plictisit si noi cam ametiti de serpentine. Distanta pe sosea intre Blida si Chrea este de 19 km cu o diferenta de nivel de 1400 de metri.

Vegetatie specifica zonei – o specie de pini (Pinus halepensis) interesanta. Pe langa acestia, in rezervatia naturala de la Chrea, se gasesc specii de cedri (Cedrus atlantica), stejar de pluta si macac berber, o specie unica de maimute care se intalneste in munti Altas algerieni si marocani precum si in Gibraltar. Macacul berber este singura specie de maimute care traieste liber in Europa.

Telefericul (gondola) Blida – Chrea, o instalatie moderna, considerata una dintre cele mai lungi din lume (peste 7 km, 138 de cabine si o capacitate de transport de 900  de persoane pe ora), a fost dat in functiune in febriarie anul acesta. In afara deaceasta instalatie in Algeria mai exista instalatii similare in Oran, Tlemcen si Constantine.

Chrea este un loc care in weekend devine destinatia preferata a localnicilor din Blida, Alger si imprejurimi iarna fiind una din singurele destinatii de ski din Algeria, fara insa o infrastructura si servicii adecvate. Se vindeau alune prajite, vata de zahar, ceai si suveniruri sau se pot face plimbari cu calul. Astazi a fost si un concurs de motociclete. Bineinteles ca “porcus turisticus” se afla prin zona.

Pe o pajiste se desfasura un joc traditional algerian. Initial cand am vazut grupul de oameni inarmati cu bete am crezut ca am intratin bucluc si vom fi atacati. Dar imediat ne-am dat seama ca avea loc un joc interesant  gen “purceaua” – oghi poate sa ve descrie regulile jocului.

Peisajul montan este foarte placut, crestele Atlasilor se intind nesfarsite in zare. De adaugat ca desi ne aflam la o altitudine mare, era mult mai cald decat in Alger, aproape 40 de grade, in comparatie cu 29 cate erau pe malul marii.

3 responses

  1. Arata bine telecabina. Cum e, totusi, aerul la munte, acolo? Se simte ca la noi? In China, de exemplu, eram la munte…dar era cald si parca verdeata de-acolo, desi era din belsug, parca nu expira oxigen…

  2. Foarte tare asta cu “porcus turisticus” . Au si ei meltenii lor, destui, bag seama. Asculta si manele algeriene sau cum?

  3. @amira: am zis, eurau aproape 40 de grade. la umbra in padure insa, era bine. au si ei manelele lor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux