"There is no limit to what a man can do or where he can go if he doesn't mind who gets the credit"
"There is no limit to what a man can do or where he can go if he doesn't mind who gets the credit"

Eid al-Adha

La doua luni si zece zile dupa sarbatoarea Eid el-Fitr de dupa ramadam urmeaza o sarbatoare foarte importanta in lumea musulmana. Eid al-Adha sau Festivalul Sacrificiului este un festival religios celebrat de druzii si musulmanii din întreaga lume, pentru comemorarea lui Ibrahim (Abraham) care trebuia sa-si sacrifice fiul sau ca un act de ascultare in fata lui Allah. Ibrahim a fost ispitit de diavol, care i-a spus sa nu asculte de Dumnezeu si sa-l salveze pe fiul lui. Ibrahim a fost de aproape de a-l sacrifica pe fiul sau dar Dumnezeu a intervenit si a adus un miel pentru sacrificiu. Islamul il numeste pe fiul care trebuia sacrificat Ismael in timp ce iudeo-crestinii il numele Isaac.

Astazi peste tot în lume musulmani care dispun de mijloace, sacrifica un animal (de obicei, o capra sau o oaie) in amintirea faptei lui Ibrahim. Carnea este apoi impartita cu familia, prietenii (musulmani sau non-musulmani), precum si cu cei mai saraci membrii ai comunitatii. De circa o luna in Alger au inceput sa apara piete adhoc de vinzare a ovinelor al caror pret ajunge chiar si la 300 de euro!!

Eid al-Adha cade in cea de-a zecea zi a lunii Dhul Hijja din calendarul lunar islamic. Eid al-Adha are loc doua zi după efectuarea Hajj, pelerinajul anual de la Mecca, în Arabia Saudită de către musulmanii din întreaga lume.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

14 thoughts on “Eid al-Adha”