Alger – Primele impresii


E prea devreme sa imi fac o idee clara despre Alger dar pot macar sa sumarizez primele impresii, desi de doua zile de cand am venit aici nu am avut timp sa ies. Fiind primele zile la servici, am avut o multime de lucruri administrative, plus ca am cunoscut o multime de oameni (nu animale cum zicea Costiman).

Pe scurt: Algerul este asezat pe un deal intr-un golf la Marea Mediterana in spatele primului sir de munti din masivul Atlas. Acest sir de munti protejeaza orasul de caldura desertului Sahara pe de o parte si confera un climat perfect pe tot parcursul anului, temperaturile ajungand iarna in jurul temperaturii de 10 grade si vara in jurul temperaturii de maxim 38 de grade.

Asezarea pe un deal in jurul glofului ca un amfiteatru, cu strazi intortochiate si cladiri asezate foarte neregulat, ofera si o priveliste deosebita tuturor locuitorilor care stau pe partea dinspre mare. Orasul dispune de o infrastuctura de strazi si sosele extraordinara, mostenita in mare parte de pe vremea colonizarii franceze dar cu toate astea, desitatea foarte mare a populatiei si a masinilor face din Alger un oras foarte aglomerat si foarte poluat. Pe deaspura, probabil din cauza lipsei de educatie a oamenilor, orasul este foarte murdar, plin de praf si mizerie la tot pasul, mult mai rau decat in cele mai rele zone din Romania. Exceptie fac zonele rezidentiale unde sunt multe ambasade si unde locuiesc foarte multi expati.

Situatia in care se afla Algeria este totusi de inteles daca stam sa ne gandim ca razboiul civil s-a terminat doar de cativa ani si democratia abia acum incepe sa-si faca simtita prezenta. O multime de firme mari sunt prezente in Algeria, constructiile incep sa explodeze (in zona in care stau eu undeva in apropiere de aeroport sunt foarte multe santiere de constructii de zone rezidentiale, comerciale si de birouri). A inceput de asemeni si constructia metroului!

In Alger locuiesc aproximativ 3 milioane de oameni de cele mai diverse natii si din toate clasele sociale. In general oamenii pe strada sunt imbracati prost, au fete triste si impanzesc strazile orasului de dimineata si pana seara fara un scop precis (mai pe romaneste stau ca prostii la umbra ca oaia pe zaduf). Mai toti au un miros specific (chiar si colegii locali de la firma). Si ca veni vorba de miros, si aici e teiul in floare si se simte mirosul puternic seara.

Am o mare problema, nu prea pot sa fac poze pentru ca e plin de politie peste tot si am fost sfatuit sa evit sa fac fotografii, mai ales daca in cadru se afla oameni. Asa ca deocamdata nu pun poze pana nu ma lamuresc care-i situatia.

3 responses

  1. Asteptam impresii in detaliu de Alger si povesti de acolo

  2. eu te astept acasa, gata,nu mai fi suparat, hai acasa, Mugurel!!!!

  3. Costele sa nu plangi :-(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux