Cum se face vinul la o ferma viticola din Spania


In dumul de intoarcere de la Toledo spre Madrid am oprit la o ferma viticola din zona. Casa del Valle produce aproximativ 1 milion de sticle de vin anual din 4 soiuri de struguri: Cabernet Sauvignon, Sirah, Merlot si Sauvignon Blanc. Ghidul nostru se lauda ca ferma produce acest vin 100% ecologic, adica folosesc ca ingrasamant cacareze de capra si pentru stropit piatra vanata naturala. In procesul de fabricatie al vinului nu folosesc nici un fel de chimicale cu exceptia sulfului pentru limpezire (si acesta fiind totusi extras natural).

Fiind toamna deja, am prins exact momentul culegerii strugurilor asa ca am vazut cum se face culegerea automatizata. Este foarte important cand se culeg strugurii pentru ca cu cat sunt mai copti cu atat mai mult zahar au si proportia de alcool din vin creste. De asemeni este foarte important ca la strugurii sa fie culesi fara ciorchine care daca intra in procesul de fabricatie deterioreaza calitatea finala a vinului. Pentru aceasta masina de cules struguri isi face cu prisos treaba: un tractor care incaleca spalierii bate cu niste vergele strugurii pana pica toate boabele coapte in niste mici cuve care se misca continuu si le transporta in rezervorul de deasupra.

Cand rezervorul se umple cu struguri acestia sunt transportati pana la fabrica de vin unde incepe procesul de fabricatie al vinului. Mai intai are loc o curatare de diverse impuritati apoi o semi presare si in functie de soiul de vin si de reteta de fabricatie depozitat in recipientele de fermentare unde stau timp de 2-3 saptamani (la fel, in functie de reteta fermentare). Dupa fermentare, vinul se filtreaza (o data sau de mai multe ori) si merge la imbuteliere sau la imbatranire.

Vinul imbuteliat este trimis direct la supermarket si poate fi consumat (vin de tip beaujolais, adica crud). Cel ce merge la imbatranire sta intre 6 si 15 luni in butoaie de stejar din Franta sau SUA. Se spune ca stejarul american este mai intens aromat, cu accente mai dulci si de vanilie si este bun pentru imbatranirea vinurilor dure, puternice sau cupaje dar si pentru vinurile Chardonnay. Pe de alta parte stejarul frantuzesc genereaza taninul transparent si matasos care transmite o senzatie de dulceata combinata cu o aroma fructata. Dupa ce a fost imbatranit in butoaie este transferat in sticle si tinut inca 1-2 ani la intuneric si abia apoi se vinde. Un detaliu interesant si despre dopurile ce se pun la sticla: pentru vinul crud se folosesc dopuri artificiale pentru ca sa nu lase vinul sa respire, altfel s-ar strica. Pentru vinul imbatranit se pune dop de pluta pentru ca acest vin sa poata respira!

Bineinteles ca dupa o asemenea vizita degustarea vinului are un farmec in plus si abia atunci ii intelegi pe cei care fac tot felul de mutre si chestii ciudate ca admirarea, miscarea si privirea paharului sau plimbarea vinului prin gura si trecerea lui printre dinti impreuna cu aerul inspirat. Noroc!

2 responses

  1. Acu ai trecut la enologie sau la vinificaţie?
    Un Sauvignon blanc de trei anişori aş bea şi eu. Dar cu vinul care îl am eu acu în beci am curaj să mă confrunt cu toate cramele din Spania! Aviz amatorilor care doresc să comande o pastramă!

  2. Ai dat broboanele jos de pe ciorchine inainte sa introduci strugurii in vinificatie? Dar cu pastrama ii batem pe toti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux