Stinge proiectoarele!


Din cate stiu eu, in noul Cod Rutier este reglementata si folosirea proiectoarelor la masinile prevazute cu asa ceva si anume acestea se folosesc numai pe timp de ploaie sau ceata, in alte cazuri poti primi amenda. Aseara am mers pana la Bucuresti si 20% din masini (aprecierea mea) aveau proiectoarele aprinse desi era senin. Nesimtire sau ignoranta?

9 responses

  1. alea pe fata se tin aprinse sa fie cul, ca asa au vazut ei in fast and the furious.
    alea din spate pt ca sunt prosti si nu stiu sa le foloseasca doar pe alea din fata :)

  2. e o aventura calatoria noaptea:unii parca motae si trebuie sa-i semnalzezi de multe ori pana sting ,daca sting,altii uita,si cei mai mult sunt nesimtiti.

  3. Proiectoarele (alea din față) nu deranjează în nici un fel ceilalți participanți la trafic. Deranjant este pentru ceilalți să mergi cu lampa de ceață de pe spate sau cu faza lungă.

    E simplu aș zice să verifici. Când vine unu’ spre tine uită-te dacă proiectoarele lui de ceață te deranjează cu ceva. O să îți răspunzi și singur că nu ai nici o problemă cu ele.

    În altă ordine de idei, sunt chiar folositoare atunci când mergi pe un drum forestier cu multe gropi pentru că bat în jos, chiar în nasu’ mașinii, comparativ cu faza scurtă care se întinde mai departe.

  4. da, sunt la drumuri forestiere in bucuresti si pe drumuli nationale si europene .. pfuu

  5. @Programare sociala: atunci de ce iei amenda cand mergi cu proiectoarele aprinse pe timp bun?

  6. Eu nu am luat niciodată… :)

  7. Ok, să bag totuși un comment mai decent.

    Mașinile nu au toate proiectoare de ceață pe față. Dacă vrei proiectoare de ceață trebuie să alegi o gamă superioară sau să alegi opționale suplimentare la modelul de bază.

    Acum, TOATE mașinile au lămpi de ceață pe spate.

    Proiectoarele (față) nu deranjează pe nimeni.
    Lampa stop pentru ceață (spate) deranjează cumplit.

    Te rog să observi că la mașinile dotate cu proiectoare de ceață, ordinea de aprindere este de regulă pozițiile, faza scurtă, proiectoarele față și în final lampa stop spate.
    Nu altfel. Proiectoarele față nu se aprind simultan cu lampa stop pentru ceață de pe spate, se aprind separat.

    Legea incriminează (pe bună dreptate) folosirea lămpii ceață pe spate. Pentru a nu exista dubii, interpretări, cazuri speciale probabil în categoria de “ceață interzisă” au fost incluse și proiectoarele față.

    Vorbim aici de proiectoarele de ceață instalate pe majoritatea mașinilor, nu vorbim de proiectoare instalate pe capota tirurilor sau mașinilor offroad sau de competiție. Alea sunt altă poveste.

    Așa cum am zis, te poți convinge și singur cât de “deranjante” sunt proiectoarele față. Te uiți la unul care le folosește și îți răspunzi. :)

  8. Crezi ca scriam despre asta daca nu ma deranja?

  9. @Programare Sociala . PE MINE MA deranjeaza proiectoarele de ceata ale celorlalti atunci cand nu e ceata ploaie sau ninsoare abundenta.Mai sunt si unii mai gospodari care dupa ce au dau 200 de lei pe o instalatie de xenon din targ au zis ca poate sa mai dea inca 200 sa puna xenon si la proiectoarele de ceata.Desi oglinda farului nu e construita pentru bec cu xenon.Dar la noi functioneaza meltenismul si daca ma ajuta pe mine sa vad mai bine (sau sa fiu mai cul)ce-mi pasa de ceilalti.Nimeni nu constientizeaza ca daca-l orbesti pe ala de pe contrasens si intra in tine si va faceti pilaf amundoi nu mai conteaza a cui a fost vina ca tot pilaf ramaneti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux