Dupa cum s-a vazut in posturile anterioare la sfarsitul saptamanii trecute am fost in Delta Dunarii. In ultimii 10 ani am fost regulat in Delta pentru scurte vacante de pescuit si relaxare. Imi place locul, este probabil unul din cele mai frumoase din tara dar din pacate de la an la an se degradeaza. Relicvele ceausiste ramase ruginesc, se darama, distrug ecosistemul zonei. Oamenii au cumparat pamant, lacuri si exploatari piscicole in zona si au dispus de ele dupa bunul plac. Aici am in primul rand o intrebare: cum e posibil sa vinzi proprietati dintr-o zona care este rezervatie naturala si sa lasi proprietarul sa faca ce vrea cu ele? Oare nu ar trebui puse niste conditii stricte de folosire a acestui tip de proprietate?
Zona e plina de pescari de toate tipurile: turisti, pescari cu undite si lanseste (cei mai inofensivi), pescari cu bombe de azot, pescari cu plase (incluziv plase interzise cu ochi mic!), pescari la curent electric si pescari cu cine stie ce alte metode de braconaj, imaginatia romanului nu are limite! Iar pescarii adevarati din zona se plang ca de la an la an numarul pestilor din Delta Dunarii este in continua scadere. Si aici sunt de acord cu ei, peste nu prea mai este: in fiecare an cand mergeam in Delta eram serviti de gazde la fiecare masa numai cu peste; de data asta in afara de putin peste afumat si o prajeala din pestele prins de noi, nimic!
Ce legatura are titlul cu Delta Dunarii? Am auzit de mult vorba asta ca in Romania ne trebuie “sosele si vopsele” ca sa putem atrage turistii si in general sa ne imbunatatim imaginea. De la Tulcea la Dunavatul de Jos tocmai s-a construit o sosea noua facand accesul in inima Deltei foarte usor si in acelasi timp placut. Mi-e frica insa ca este prea tarziu, zona este deja degradata si nu mai prezinta interesul necesar iar serviciile proaste si dezvoltarea defectuoasa a zonei sperie mai degraba decat atrage turistii…
Leave a Reply