La apusul soarelui imamul anunta supusii ca pot intrerupe postul si acestia se aseaza in familie la masa (iftar). In perioada ramadanului femeile gatesc mancaruri alese, acestea pleacand de la servici mai devreme sa pregateasca masa de iftar, sotii vin mai tarziu si pana la apusul soarelui trag un pui de somn). In Algeria, dar si in alte tari din Magreb, masa de seara incepe cu cateva curmale si un pahar de lapte batut (cunoscutul airan turcesc). La felul intai se serveste binecunoscuta ciorba, foarte asemanatoare cu ciorba balcanica. Urmeaza apoi o serie de mancaruri traditionale pe baza de carne si apoi desertul.
Dupa aproximativ doua ore de la apusul soarelui, imamul cheama supusii la rugaciune dupa care barbatii ies la un ceai si o shisha cu prietenii sau pur si simplu ies pe strada si se intalnesc in grupuri stand de vorba pana tarziu in noapte. A doua zi dimineata bineinteles ca se scoala tarziu, ora de varf fiind in jurul orei 9. Amortiti dupa o noapte lunga, infometati si insetati, la servici nu sunt in stare de nimic, asteptand sa treaca ziua cat mai repede.
Leave a Reply