Impresii noi din Paris


Saptamana asta am fost intr-o vizita scurta de lucru la Paris. Nu am avut timp de vizitat muzee sau alte obiective turistice dar am vazut o alta fata a metropolei franceze. Hotel Novotel de 3 stele (cu indulgenta) la marginea orasului, scump si prost… cu veceul intr-o alta incapere decat chiuveta si baia (ideea nu e chiar rea daca mai stai cu altcineva in camera). Trenurile si metrourile (cele mai ieftine mijloace de transport dealtfel; atentie, daca mergi cu trenul la aeroport ai grija sa pastrezi biletul pentru ca acesta se foloseste si la iesire) sunt pline de imigranti africani, cu greu mai poti gasi vreun francez get-beget printre ei! Nu e de mirare ca nationala de fotbal a Frantei se confunda usor cu cea a Camerunului.

De altfel si in restaurante marea majoritate a ospatarilor sunt tot din continentul negru, s-a vazut si in calitatea serviciilor si a mancarii, chiar si a vinului (asta daca nu cumva colegii francezi nu ne-au scos doar in restaurante low cost). Colegii din Spania au trecut pe bere pentru ca vinul servit era prea prost, cei care au insistat pe vin au avut de suferit a doua zi dimineata. Oricum africanii macar muncesc, singurii romani pe care i-am vazut in Paris cerseau la colt de strada printre masini…

La birou colegii sunt foarte prietenosi (incredibil de prietenosi pentru francezi) dimineata cand ajung la servici vin la tine la birou (chiar daca esti necunoscut) saluta, vorbesc, se prezinta, chestii marunte dar care spun multe despre educatia si cultura franceza. In Paris primarul nu a scos piatra cubica de pe Champs Elysees si celelate strazi. Sunt destule gropi si nu se plange nimeni. In fiecare seara de la 8 la miezul noptii turnul Eiffel este luminat ca un brad de Craciun la fiecare ora fixa timp de 5 minute (se vede in fotografia de mai jos dar si in filmuletul de aici: http://www.youtube.com/watch?v=QDgKL7aTL8Y).

2 responses

  1. crenguta Avatar
    crenguta

    tu gasesti greu francezi , eu gasesc greu americani in texas, la servici maj sunt indieni, pe locul doi urmeaza chinezii :) iar cand te duci la restaurant, mexicani si alte natii care nici nu vorbesc engleza, mi s-a intamplat de cateva ori sa nu pot comanda o pizza la telefon ca nu vorbea nimeni engleza, doar spaniola.

  2. efectele globalizarii… am auzit ca se insista tot ma mult ca in unele state americane sa se introduca spaniola ca limba oficiala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux