Impresii din India


A trecut deja o saptamana de cand m-am intors din India, timp suficient pentru sedimentarea tuturor impresiilor. M-am intalnit intre timp cu o multime de cunoscuti care m-au intrebat “cum a fost in India”. Raspunsul pe care l-am dat (putin neasteptat pentru marea majoritate) a fost “interesant si diferit”. India este o tara interesanta, incarcata de istorie, este a doua tara ca populatie in lume si a saptea ca suprafata; India este o tara a contrastelor in care 25% din populatie (adica 300 de milioane de oameni, aproape cat populatia Europei) traieste sub pragul saraciei.

In timpul cat am stat in New Delhi (de fapt intr-o suburbie la sud de Delhi, Gurgaon) am avut timp sa vad viata de zi cu zi a indienilor sa le vad obiceiurile si sa testez renumita mancare indiana. Am avut de asemeni putin timp sa vad una din cele 7 noi minuni ale lumii (Taj Mahal) si sa vizitez cateva locuri importante din New Delhi: Qutub Minar, Lotus temple, India Gate si Delhi Hut (o piata de produse traditionale). Am povestit deja despre traficul haotic din India. Am sa povestesc in continuare cate ceva despre locurile vizitate.

In primul rand Taj Mahal, o adevarata minune a lumii, care nu impune prin marime ci prin frumusetea artistica, simetrie si detaliile impresionante. Toate desenele si inscrierile exterioare si interioare nu sunt vopsite ci incrustate cu pietre colorate si semipretioase (28 de tipuri de pietre printre care jad, safir, cristal si turcoaz) in marmura. Taj Mahal-ul a fost construit in 22 de ani s-au folosit peste 20000 de lucratori si peste 1000 de elefanti care au carat materialele de constructie din toate colturile Indiei si Asiei. Marmura folosita la constructie este o marmura speciala translucida adusa din Makrana, Rajasthan. In Agra a fost interzisa industria polunata pentru ca se observase o degradare a marmurei iar in apropierea Taj Mahal nu se circula cu masina, pentru transportul turistilor se folosesc masini electrice. Sunt multe de povestit si de vazut la Taj Mahal, se gasesc o multime de informatii si fotografii in retea iar daca ai vreodata ocazia sa ajungi in India, fa un efort si viziteaza-l, merita!

Un alt loc care m-a impresionat in India a fost Qutub Minar, cel mai inalt minaret din lume, construit din caramida (72.5m) in secolul XIII. Pe langa maretia turnului, situl Qutub Minar impresioneaza prin detaliile arhitecturale deosebite. Din pacate doar turnul a fost complet refacut (a suferit diverse distrugeri din cauza cutremurelor), moscheea si cladirile din jur au ramas doar partial in  picioare. Si totusi detaliile s-au pastrat:

Lotus temple sau The Bahá’í House of Worship (lacasul de cult Bahá’í) este un loc care impresioneaza de asemeni  prin arhitectura deosebita: o cladire in forma unei flori de lotus (sau nufar). La Lotus temple oamenii de toate religiile pot veni sa se roage lui Dumnezeu. Toti vizitatorii trebuie sa se descalte inainte de a intra in templu iar inauntru este interzis sa vorbesti sau sa faci galagie. Fiecare vizitator poate sta inauntru sa se roage cat doreste. Am vazut oameni de toate categoriile venind acolo: copii, tineri, batrani, saraci si bogati, indieni si straini.

Pentru curiosi, taxa de intrare la Taj Mahal, Qutub minar si la mai toate atractiile turistice din India este diferita (mai mare de 10 ori) pentru vizitatorii straini fata de indieni. Strainii platesc in jur de 10-15 euro in timp ce localnicii platesc maxim 1 euro. La Lotus temple intrarea este gratuita. Din cauza musonului vremea in aceasta perioada este foarte dificila pentru noi, umiditatea este foarte crescuta si la 30 de grade Celsius caldura este insuportabila. Se observa in fotografiile de mai sus (facute in miezul zilei) ca atmosfera este neclara si incarcata.

Ar mai fi un singur aspect de adaugat despre India: sunt multe locuri in care se vede saracia si mizeria. India este cu siguranta o tara cu mare potential atat economic cat si uman dar mai are mult de lucru. Am vazut o multime de copii (dar si adulti) facandu-si nevoile pe strada (inclusiv soferul nostru a oprit pe marginea drumului intr-o zona foarte circulata si si-a facut nevoile in vazul lumii fara nici o jena). Peste tot sunt gunoaie, se simte un miros urat iar cei care au incaltaminte in picioare sunt deja avuti.

2 responses

  1. Dacă vreo sută de săraci din ăia se mută la Gura Văii, ar scăpa de sărăcie!
    Au la dispoziţie 200 ha teren arabil nelucrat, 1000ha păşuni şi fâneţe pline de cătină pe care se căznesc oficialii noştrii s-o distrugă, fără succes-în timp ce alţii o plantează pentru afaceri cu Germania-şi 2500ha teren “neproductiv”…
    Trebuie să luăm în calcul varianta unei imigraţii controlate. E mai greu cu iarna dar omul se adaptează…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux