Impresii din Beirut (Liban)


In randurile de mai jos o sa incerc sa impartasesc cateva impresii si realitati din Beirut si Liban. Am fost acolo pentru prima data in urma cu o saptamana si am avut, zic eu, timp suficient sa-mi fac o parere despre viata din Beirut. In primul rand am fost placut impresionat de oras si de pozitia acestuia la poalele muntelui Liban pe malul Marii Mediterane (una din pistele de aterizare a aeroportului International din Beirut este chiar pe malul marii facand aterizarea foarte interesanta).

Libanul este o tara mica cu aproximativ 4 milioane de locuitori din care peste jumatate traiesc in Beirut si suburbii si la fel ca si Grecia are o diaspora mult mai numeroasa (se spune ca peste 20 de milioane de libanezi traiesc in afara granitelor tarii, comunitati importante gasindu-se in America Latina si Africa de Vest). Economia Libanului se bazeaza pe micii anteprenori iar agricultura ocupa un loc codas desi Libanul detine cele mai vaste si fertile terenuri agricole din tot Orientul Mijlociu. Din cauza lipsei de resurse naturale Libanul are mari probleme economice, lipsa energiei electrice fiind o mare problema a tuturor libanezilor. In Beirut se opreste alimentarea cu energie elctrica catre populatie minim 4 ore pe zi iar in suburbii si restul tarii se poate ajunge la 16-18 ore. Din aceasta cauza marea majoritate a locuintelor sunt dotate cu generatoare proprii de electricitate (in general pe motorina) care maresc gradul de poluare al orasului. Alimentarea cu apa potabila este o alta problema, multe case fiind nevoite sa se alimenteze cu cisterna pentru a face fata nevoilor. Aceste lipsuri nu fac decat sa ridice foarte mult costul vietii unei familii (am facut o comparatie cu un coleg care are conditii asemanatoare cu ale mele in Romania si care este nevoit sa plateasca lunar de aproape trei ori mai mult decat platesc eu pentru curent si apa). De fapt in general, viata in Liban este mult mai scumpa decat viata in Romania.

Din punct de vedere politic Libanul se confrunta cu mari probleme datorate in primul rand coruptiei dar si a fragmentarii religioase si pozitiei sale langa Israel (cu care se afla in stare de razboi de peste 25 de ani; la intrarea in Liban pasaportul este foarte atent controlat sa nu cumva sa contina viza de intrare in Israel; apelurile telefonice intre Liban si Israel nu sunt posibile, trecerea granitei cu Istraelul de asemeni, nu este posibila). Razboiul civil din anii 80, datorat in mare parte refugiatilor palestinieni, a facut ca aproape fiecare familie sa detina o arma  de foc (care poate fi folosita cand au loc neintelegeri sau demonstratii de strada). Ultima moda in demonstratiile de strada este arderea de cauciucuri in scopul blocarii drumurilor principale ale Beirutului (in special drumul catre aeroport). Desi aceasta instabilitate politica si de securitate este puternic mediatizata mie nu mi s-a parut ca in Liban este mai periculos decat in Algeria de exemplu. Chiar si soferul de taxi mi-a spus la un moment dat: “noi facem multa galagie dar in realitate e foarte sigur sa calatoresti in Liban”.

Beirut este un oras frumos, mai ales din cauza pozitiei sale pe versantul muntelui la malul marii cu o infrastructura de drumuri acceptabila dar are cateva probleme majore: reciclarea gunoiului menajer (exista o groapa de gunoi chiar pe malul marii care, desi inchisa, polueaza in continuare flora si fauna marina din zona), pretul supraevaluat al proprietatilor imobiliare (un apartament in centrul orasului cu 100 mp se poate vinde cu cateva milioane de dolari, pretul pe metrul patrat incepand de la 10.000 $) datorat in principal investitorilor din zona Golfului Persic (care viziteaza Libanul pentru turismul sexual, unde mafia ruseasca detine suprematia) si coruptia (dupa ce am auzit de la colegii mei, Ponta, Base si compania au multe de invatat de la politicienii din Liban unde cumpararea voturilor este pe fata iar promisiunile electorale sunt inexistente).

In final mai am de mentionat doua lucruri: desi nivelul de trai nu este foarte ridicat, pe strazile Beirutului am vazut o multime de masini foarte scumpe (am colegi de servici care isi permit Porsche Cayenne sau BMW X5 iar explicatia e ca creditele se iau foarte usor si gradul de indatorare poate ajunge la 100% daca ai relatii la banca). Al doilea lucru de mentionat este ca mancarea libaneza este cea mai buna la ea acasa!

One response

  1. Şi la noi dacă ai relaţii la bancă este tot ca la ei…Cred că cea mai mare încurcătură a istoriei recente se datorează relaţiilor arabo-israiliene. Mai bine imperiul britanic îşi menţinea supremaţia în zonă şi nu mai erau nici un fel de conflicte…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux