Birocratie? Sa vedem…


Trebuie sa va povestesc experienta birocratica prin care am trecut zilele astea petrecute in India. Asadar, in urma cu cateva saptamani m-am dus la ambasada Indiei ca sa le cer viza pe o perioada mai lunga cu intrari multiple in interes de serviciu (business visa). Totul foarte simplu si civilizat, in 5 zile am avut viza in pasaport. Am ajuns in India, am trecut de controlul pasapoartelor fara nici un fel de probleme si am ajuns la birou. Colegii de la departamentul administrativ au observat ca pe viza mea era trecuta mentiunea ca trebuie sa ma inregistrez la oficiul pentru straini (Foreign Registration Office) la 14 zile de la intrarea in Inida intrucat viza e valabila pentru mai mult de 180 de zile. Colegii au contactat oficiul si au pregatit hartiile necesare pentru inregistrare. In urma cu o saptamana totul era gata, m-am inscris online pentru inregistrare (mi s-a specificat si data la care trebuie sa ma duc) si cand a fost timpul m-am prezentat la FRO.

In primul rand Foreing Registration Office: nu sunt bun la descrieri si nici nu am avut curajul sa fotografiez dar cand te gandesti la biroul pentru straini te-ai astepta la o cladire care sa nu faca de rusine tara. Ei bine, imaginati-va un grajd cu pereti de beton, ferestre cu rame metalice cu vopsea scorojita, ventilatoare obosite (in conditiile in care afara sunt 44 de grade), un miros statut si o multime de oameni care umple coridoarele cladirii. Printre ei o cativa copilasi imbracati sumar si murdar care vaneaza strainii ca sa cerseasca…

In fine am ajuns la biroul cu pricina, ne-am luat bon de ordine (care nu stiu ce rol are pentru ca oricum nu pastra nimeni nici o ordine, toate birourile erau inconjurate de cate un chirchine de oameni) si am asteptat sa ne vina randul. De fapt nu ne-a venit randul pentru ca la un moment dat, colegul de la administrativ a reusit sa se bage printre ciorchinele de oameni si sa inmaneze hartiile mele catre un functionar (probaibl ca se cunosteau). Prima surpriza: lipsesc niste hartii! Discutii, negocieri, chiar ton ridicat (in hindu, nu in engleza asa ca nu am inteles nimic), functionarul insa avea o mina foarte nervoasa. Am aflat ce hartii ne trebuie si am plecat cu coada intre picioare la birou sa facem rost de ele. Cum unele dintre ele erau mai greu de obtinut am asteptat cateva zile.

Ieri am reusit sa le strangem pe toate (era ultima zi din cele 14 in care trebuia sa le depun asa ca aveam putine emotii; imi amintesc si acum primele zile cand ii bateam la cap sa se intereseze si primeam invariabil raspunsul “we have enough time Mugur”) si de dimineata ne-am prezentat din nou la biroul de straini. Am luat din nou bon de ordine, la fel de inutil, colega cu care am fost de data asta era si mai descurcareata si am intrat imediat cu hartiile. Dupa ce ia la verificat hartiile, functionarul incepe o discutie cu colega, discutie care devine din ce in ce mai aprinsa. Normal ca nu intelegeam nimic… Dupa vreo 5 minute discutia se muta la seful biroului si incep sa inteleg ca e ceva in neregula cu hartiile mele. Se pare ca viza pe care o am eu nu permite inregistrarea la oficiul pentru straini si ca trebuie sa ma intorc in tara sa aplic pentru un alt tip de viza. Si asta dupa ce mai fusesem o data la ei (era chiar acelasi functionar) si m-au trimis pe drumuri dupa alte hartii.

Colega a inceput sa dea telefoane in stanga si in drepata, la seful ei la servici, la cunostinte din Ministerul de Interne si cine mai stie cu cine a vorbit incercand sa rezolve problema fara sa fie nevoie sa plec in tara (in sinea mea o parte din mine se bucura). Intre timp apare un sef si mai mare (cunostinta cu colega) care vine sa discute cu seful biroului pentru straini, alte negocieri, alte discutii aprinse, intr-un final concluzia e clara: trebuie sa ma intorc in tara si sa aplic pentru alt tip de viza. Am incercat si eu sa intervin in discutie (toti functionarii intelegeau engleza dar raspundeau tot in hindu) dar degeaba…

Pe drumul de intoarcere spre birou, colega mea imi spune: “Mugur, s-ar putea sa ai probleme, ai sanse cam 10% ca la controlul pasapoarte cineva sa vada ca nu ai viza in regula si sa nu poti iesi”. In momentul asta m-am albit la fata, nu stiu daca intelegeti sentimentul. Din fericire tot ea a venit cu ideea sa ne intoarcem la biroul de straini si sa intrebam. Au zis ca se poate rezolva dar  trebuie sa ma inscriu tot online si doar maine pot veni sa-mi iau permisul de plecare. Asa ca dupa inca un drum astazi si in total trei zile in care nu am obtinut practic nimic, am rezolvat problema iesirii din India. Sper ca ambasada sa-mi dea viza care trebuie.

2 responses

  1. Ha, ha, ha, si noi om fi prosti dar cand vad altii mai rau decat noi ma cuprinde rasul!!!

  2. deci ne vedem acasa! tot e bine!
    uite asa mai invata omul din cultura altor popoare… :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux