Sport si sanatate

“Mens sana in corpore sano” spune un proverb latin si experienta de viata confirma aceasta mai ales la tineretul din ziua de azi care, cu regret trebuie sa spun, nu mai iese in fata blocului sa se joace cu copii vecinilor ci sta in fata calculatorului si se joaca Farmville, Cityville sau se uita la seriale pe net. Din cauza asta terenurle de sport s-au imputinat, bazele sportive s-au paraginit si chiar daca Nastase a construit 400 de sali de sport in toata tara, rata de paraginire a fost mai mare.

In Buzau s-a construit prin anii ‘80 un bazin olimpic in zona Parcului Tineretului. Am avut ocazia in anii de liceu sa merg acolo de cateva ori, era ceva super pentru un orasel de provincie pe vremea comunismului. Dupa ‘89 primaria nu a mai avut o prioritate in a investi in intretinerea bazinului olimpic asa ca l-a inchiriat la diverse firme care l-au transformat in depozit de mobila si materiale de constructii.

In urma cu cativa ani bazinul a fost preluat de Casa de Vinuri Vernesti (sau Zoresti) a lui Lepadatu, magnatul alcoolului din Buzau, care spre mirarea mea a transformat bazinul in unul dintre cele mai competitive centre de inot din Romania. Din cate am aflat exista un parteneriat intre Primaria orasului si Lepadatau astfel incat costurile de intretinere (care cred ca sunt destul de mari) erau suportate de Primarie iar Aqua Center dadea acces gratuit elevilor din scoli pe baza unor taloane ce erau impartite la scoli. Am fost de mai multe ori la Aqua Center in acea perioada si pot sa spun ca a fost o experienta placuta. Pe langa bazinul de inot centrul mai era dotat cu sala de forta, jacuzzi si sauna.

Mai mult decat atat, Aqua Center a infiintat si un club de inot pentru copii care o perioada a avut ca antrenor pe fosta campioana Tamara Costache. Erau in jur de 10-15 copii la club care faceau antrenamente de 3-4 ori pe saptamana. Rezultatele nu au intarziat sa apara, copiii au participat la diverse conursuri in tara si au adus o multime de medalii la Buzau. Din pacate presa locala si Primaria a aflat despre succesul copiilor mult prea tarziu. In urma cu vreo trei luni Primaria Buzau a decis sa nu mai finanteze Aqua Center asa ca Lepadatu a inchis bazinul.

echipa de la buzauinot de performanta la buzaumircea cu multe medalii

Copiii si parintii lor au fost socati! Au incercat sa discute cu primarul sa-l convinga sa tina bazinul deschis dar degeaba, bazinul a ramas inchis. Un grup de parinti, considerand ca e pacat de munca depusa si de rezultatele obtinute, au hotarit ca trebuie sa continue si sa nu se lase batuti. Au strans bani si platesc antrenorul, au inchiriat un microbuz si de 3 ori pe saptamana trimit copiii la Ploiesti la bazinul de inot din baza sportiva Vega unde au gasit intelegere si sunt primiti pentru antrenamente.

concurs la bazinul vega ploiestiAstazi am dat o fuga pana la Ploiesti pentru ca clubul local a organizat un concurs la care au fost invitatii si cei sase copii de la Buzau. Desi conditiile de la Bazinul Vega nu se compara cu cele de la Aqua Center, erau o multime de copii insotiti de parintii lor astfel incat tribuna era aproape plina!

Cateva imagini filmate astazi la Ploiesti se pot vedea aici: http://www.youtube.com/v/KRxwsx_AOn4. Si am aflat ca in curand bazinul Vega se va inchide iar in locul lui se va construi unul modern asa cum merita acei copii. Asa ca se poate domnule primar Boscodeala!