Salvam Delta Dunarii?


nufar2

Intrebarea din titlu este mai mult retorica, ce se intampla in Delta Dunarii este imaginea in oglinda a situatiei din Romania si atat timp cat nu putem salva Romania nu avem nici o sansa sa salvam Delta Dunarii. In Delta Dunarii este mizerie, se construieste haotic, se pescuieste haotic si fara masura si nimeni nu se ingrijeste de viitorul acestei rezervatii unice in Europa! Am fost cateva zile din concediu prin Delta Dunarii si am ramas complet dezamagit: braconajul la pescuit a depasit orice limite, se folosesc tot felul de plase, se pescuieste cu curent electric (de la bateria masinii), se pescuieste orice marime de peste, fara mila.

Turismul in Delta Dunarii a depasit de asemeni orice limite: turistii vin cu corturile in plina rezervatie (poate si din cauza ca oferta de cazare e destul de limitata si slab calitativa) desi camparea in rezervatia Deltei Dunarii este interzisa (este permisa camparea doar in jurul asezarilor omenesti si in zonele special amenajate) si lasa in urma lor o mizerie de nedescris. Cei mai “civilizati” dintre acestia, strang totusi gunoiul in saci dar il lasa la locul de campare desi nimeni nu are obligatia sa stranga acest gunoi in urma lor. Daca campezi intr-o zona interzisa nimeni nu poate strange sacii de gunoi dupa tine! In regulamentul de desfasurare a turismului in Delta Dunarii spune clar: “Turiştii individuali trebuie să scoată din Rezervaţie toate ambalajele de plastic, hârtie, metal sau sticlă care au conţinut propriile alimente.”

Fiind o rezervatie naturala, in Delta Dunarii practic tot ar trebui protejat: pasari, copaci, flori, animale, pesti (daca orice sturion este prins este obligatoriu ca acesta sa fie eliberat viu imediat ce a fost capturat! La fel si toti ceilalti pesti care nu sunt in dimensiunile legale). Pescuitul este permis doar in anumite zone ale Deltei si trebuie respectate cu strictete dimensiunile pentru pastrarea capturii. Sa nu mai vorbim de “doamnele” din fotografia de mai jos care isi etalau cu mandrie distrugerile de nuferi din Delta…

plase in deltaplase in delta1distrugatori de nuferiCampare interzisa in Delta

Plasele din imaginile de mai sus apartin probabil localnicilor care din cauza saraciei sunt obligati sa recurga la toate mijloacele pentru a supravietui cu toate ca pe termen lung vor ramane, daca vor continua asa, fara nici un fel de peste. In acele plase se prinde si pestele mare si pestele mic si speciile protejate. Sunt zone intregi din Delta Dunarii in care multe rase de peste au disparut aproape complet. O alta activitate a localnicilor ce distruge Delta este cresterea animalelor. Vite si porci sunt crescute in semi-salabaticie in zone protejate distrugand plante si copaci dar si poluand zonele in care se afla (se stie ca turmele de animale sunt un mare poluator al Terrei).

cai pascand in Delta Dunariivaci in delta

Pe site-ul rezervatiei (http://www.ddbra.ro/reguli-desfasurare-turism.php) am citit o alta regula interesanta: “Hotelurile plutitoare, folosite pentru cazarea şi transportul turiştilor în Rezervaţie, trebuie să fie dotate cu tancuri de depozitare a deşeurilor lichide şi containere pentru resturi menajere.” Ei bine, toata lumea deverseaza gunoaele si dejectiile direct in Dunare.

Acestea sunt doar cateva din observatiile mele din zilele trecute. Probabil sunt multe alte lucruri negative pe care nu le-am observat. O sa revin insa in continuare cu fotografii si povestiri despre frumusetile din Delta (cele care au mai ramas).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux