Impresii din Dubai


Burj Khalifa, DubaiAu trecut cateva zile de cand m-am intors din Dubai, timp suficient sa se aseze si sa se cristalizeze in minte impresiile si locurile vazute. Am fost avertizat de la inceput din cercetarile pe care le-am facut pe internet dar si de prietenii care au fost pe acolo ca Dubai este un loc deosebit. Iar prima impresie a fost “Oau! Incredibil!” Dubai se aseamana in multe privinte cu Las Vegas: ambele orase au crescut in plin desert, o parte importanta din veniturile lor provin din turism iar constructiile si locurile de atractie desi nu sunt la fel, arata aceeasi opulenta si in acelasi timp kitsch. In fata Burj Khalifa ca si in fata hotelului Bellagio din Las Vegas o fantana arteziana ofera in fiecare seara un spectacol de lumina si muzica miilor de turisti veniti din toate colturile lumii.

Daca in anii ‘80 populatia Dubaiului era in jur de 180.000 de locuitori, astazi aceasta este de aproape 10 ori mai mare iar majoritatea lor nu mai sunt localnici ci imigranti din Asia de sud-vest (Mumbai este doar la 3 ore de zbor de Dubai, o explicatie foarte simpla pentru numarul mare de imigranti indieni) sau expati din toate colturile lumii. Pe langa indieni, in Dubai o minoritate importanta o formeaza imigrantii filipinezi, pakistanezi si cei din Bangladesh. Numarul mare de straini (pe langa cei mentinoati, in Dubai mai sunt minoritati importante de rusi, egipteni, libanezi sau iranieni) a facut ca limba vorbita (lingua franca) sa fie engleza.

Ce se poate face in Dubai? Ei bine, sunt o multime de lucruri care atrag turistii. Primul lucru de facut este probabil desert safari, o plimbare de senzatii tari cu Toyota Land Cruiser prin dunele desertului de langa Dubai. Pretul unei asemenea distractii este in jur de 50-60 de euro si include pe langa plimbarea cu masina, fumat de shisha, plimbare cu camila, o cina cu mancare traditionala si bineinteles dansuri din buric. Am mentionat din adins Toyota Land Cruiser pentru ca este singura masina care face fata cu adevarat vitregiilor desertului (nisip si caldura) iar ca o paranteza, am vazut aseara la Top Gear ca Toyota Land Cruiser rezista la fel de bine si la Polul Nord, echipa Top Gear reusind sa atinga Polul Nord cu un asemenea vehicul. Bineinteles ca in Dubai se poate face plaja si baie, sezonul perfect fiind Octombrie-Noiembrie (pentru ca apa este inca foarte calda iar temperatura exterioara este acceptabila) dar nici in Martie-Aprilie nu e chiar asa de rau. Din Iunie pana in Septembrie in Dubai nu prea se poate sta afara pentru ca temperaturile in cursul zilei pot depasi 50 de grade Celsius.

Din cauza acestor temperaturi ridicate in Dubai s-au construit probabil o multime de mall-uri (printre care si cel mai mare mall din lume) care ofera posibilitatea locuitorilor dar si turistilor sa-si petreaca timpul liber din perioada verii caniculare in sutele de restaurante, cinematografe sau miile de magazine disponibile. Atentie insa, desi in Dubai nu exista taxe, preturile din magazine nu sunt chiar mici, as putea spune ca sunt comparabile cu cele din Baneasa Shoping Mall. Multitudinea de firme de lux (am vazut Louis Vouiton, Chanel, Armani, Dolce & Gabbana, etc.) dar si firme populare (Zara, Benetton, Esprit si altele pe care le vezi in toate mall-urile din Romania) fac ca totusi “shopping-ul” sa fie o activitate preferata a multor turisti. Pentru cei cu bani multi o cina in Burj Al Arab este recomandata desi consumatia  minima obligatorie de persoana este de 50 de euro si majoritatea preturilor din meniu depasesc aceasta cifra. Tot pentru cei cu bani recomand un tur cu elicopterul (costa in jur de 200 de euro) din care se pot admira atat zgaraie norii din dwontown sau Dubai Marina cat si insulele artificiale construite in ultimii ani.

La final si cateva cuvinte despre mancarea din Dubai, pentru ca am avut ocazia sa ies in fiecare seara cu colegi sau prieteni: fiind un loc in care sunt o multime de imigranti, Dubaiul ofera o experienta culinara variata. Nu cred ca exista o mancare specifica a Dubaiului dar se poate manca la diverse restaurante binecunoscute in toata lumea: mancare indiana, libaneza, italiana, iraniana (am avut o experienta nefericita in Dubai dar poate ca nu a fost cel mai bun restaurant, am mai mancat in restaurant iranian si am fost foarte placut impresionat), greceasca, frantuzeasca, tailandeza, mexicana sau chinezeasca. De mentionat ca apa in Dubai este obtinuta in marea majoritate prin purificarea apei marine.

Cel mai important lucru de subliniat este ca Dubaiul de astazi, cu zgaraie nori moderni, cu o piata imobiliara de invidiat, cu un turism in plina ascensiune in ciuda recesiunii, cu insule artificiale si cate si mai cate, a ajuns la acest nivel in mai putin de 10 ani! Inainte de inceperea recesiunii in Dubai se aflau 80% din macaralele din lumea intreaga sau cel putin asa le place sa spuna localnicilor iar in urma cu 5 ani Dubai Marina era doar un desert. Guvernul local nu are de gand sa se opreasca aici, sunt planuri pentru construirea de parcuri de distractii (Universal Studios), stadioane si terenuri de sport si are chiar intentia de a organiza Jocurile Olimpice (desi nu stiu cum poti sa faci intreceri sportive la temperatura si umiditatea din timpul verii).

5 responses

  1. didu ionescu Avatar
    didu ionescu

    Din succinta ta descriere, foarte frumos prezentata, bag seama ca despre dansul din buric n-ai spus nimic. Eu cred ca asta-i atrage pe cei cu bani:romancele care il stiu!

  2. Am aflat ca multe din dansatoarele din buric care presteaza in orientul mijlociu sunt de origine est europeana asa ca stii tu ceva!

  3. Imi place, place, place cum ai descris. Felicitari pentru articol!

  4. Cu ce moneda este bine sa te duci?

  5. Eu am folosit cardul de credit, nu mai folosesc de multă vreme bancnotele

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux