Se termina adresele IP

Probabil ca ati auzit de IP, adrese IP sau chestii de genul asta. In anii 70 cand Internetul a fost dezvoltat si standardizat s-a decis ca 4 miliarde de adrese IP (IP=Internet Protocol) sunt suficiente pentru ca probabil la vremea respectiva nimeni nu se gandea ca iPod-ul sau frigiderul vor fi conectate la internet. Vestea proasta este ca autoritatile de atribuire a adreselor IP au cam ramas fara “stocuri” de adrese IP si conform cu cerintele actuale (numai in China cresterea de abonati de internet este de circa 10 milioane pe luna) in 6-9 luni stocul va fi epuizat complet.

Adresele IP identifica fiecare computer conectat la Internet printr-un numar unic, standardizat si controlat de organizatii ce se ocupa de atribuirea acestora tuturor furnizorilor de servicii internet. Wikipedia da aici informatii detaliate despre adresele IP. Vestea buna este ca in urma cu cativa ani autoritatile in domeniu si-au dat seama ca numarul adreselor IP se va epuiza in curand si atunci au standardizat un nou model de adresare (IPv6 pentru curiosi) care permite atribuirea de trilioane de adrese care sa satisfaca viziunile futuristice ale unor companii din domeniul comunicatiilor ca Ericsson si IBM.

O parte din jucatorii din Internet (Google, YouTube) s-au pregatit si sunt deja 100% compatibili cu noul model de adresare IPv6 (care este compatibil si cu vechiul model) dar sunt destule companii care au fost rezistente la schimbare. Probabil ca pentru acestea investitiile nu se justifica pentru moment dar in final toti vor trebui sa o faca si cu cat aceste investitii se vor face mai repede cu atat va fi mai putin dureros!

Leave a Comment