Plex: solutia completa pentru o casa multimedia

Caut de multa vreme o solutie pentru a vedea comod filme la televizor, fara sa fie nevoie de dvd player, cabluri sau alte lucruri complicate, fara sa umblu cu usb stick sau hard disk extern, sa nu mai mai chinui cu subtitrarile sau diverse codec-uri pentru filme. Si pentru ca am gasit o solutie care imi rezolva elegant toate problemele de mai sus, o impartasesc si aici, poate mai sunt si altii care au nevoie de ajutor.

Pe un calculator ce dispune de resurse bune (eu am un i5 cu 16GB RAM si disk de 1TB) se instaleaza Plex media Server. E important ca serverul sa dispuna de reurse bune: un procesor puternic ajuta la transcoding-ul filmelor iar un disk cat mai mare te ajuta sa stochezi mai multe fisiere multimedia. Daca vreti sa scapati de cabluri prin casa e bine sa aveti un router dar si dispozitivele pe care redati fisierele video cu wi-fi care suporta minim 802.11n  (daca vreti calitate HD). Instructiuni complete pentru instalarea Serverului se gasesc pe site-ul Plex.tv si nu voi intra in amanunte, mai ales ca instalarea si configurarea se face foarte usor.

Pentru partea de client (unde puteti vedea continutul de pe server), Plex suporta o multime de dispozitive: Samsung Smart TV, Sony Play Station, Microsoft Xbox, Google Chromecast, Roku precum si telefoane sau tablete cu Android sau iOS. Lista completa de dispozitive compatibile se poate vedea aici: https://plex.tv/downloads.

Tot acest set-up este gratis daca aveti un Smart TV Samsung compatibil (sau una din consolele de jocuri compatibile). Daca insa nu aveti un Smart TV compatibil, compromisul cel mai ieftin este utilizand Google Chromecast (se gaseste si la noi la un pret sub 200 de lei) si aplicatia de Android sau iOS care costa in jur de 22 de lei si se poate descarca de pe Play sau App Store. De altfel experienta personala e mai buna cu Chromecast decat cu Samsung Smart TV pentru ca probabil sunt mai multi utilizatori de Android (deci suport mai bun) si plus de asta aplicatiile pentru Samsung Smart TV se pare ca se dezvolta mai greu (am vazut multi dezvoltatori pe forumuri care se plangeau de suportul primit de la Samsung).

Ce imi place in mod deosibit la acest set-up: Serverul stie sa-si descarce singur subtitrati (daca exista) si meta data pentru fiecare film de pe internet. Cu o conexiune buna acasa (la upload) pot accesa continutul multimedia de acasa de oriunde din lume! Daca aveti nevoie de ajutor, nu ma deranjeaza sa ma contactati.

 

Leave a Comment