iPhone si Ericsson

Desi saptamana trecuta Ericsson anunta o scadere cu 9% a vanzarilor pe trimestrul 1 in 2010 comparativ cu aceeasi perioada a a anului 2009, actiunile celui mai mare jucator pe piata de telecomunicatii au crescut surprinzator doar in ziua anuntului cu 8% (ajungand la acelasi nivel cu anul 2007)! Ce se ascunde in spatele acestei cresteri surprinzatoare si de ce piata uneori nu se ia dupa rezultate?

Ericsson se afla intr-o continua transformare inca de la prabusirea dotcom-urilor in 2001 si nu a fost luat pe nepregatite nici la inceputul crizei actuale (criza ce s-a simtit din plin din domeniul telecomunicatiilor), dimpotriva a inceput un program de restructurare cu mult inaintea concurentilor sai iar acum la sfarsit de criza compania produce profit, mult mai sanatos decat anul trecut. Acest lucru a fost observat de investitori si fiindca ne aflam la sfarsitul crizei iar operatorii se afla in fata unei noi schimbari de tehnologie, 4G sau LTE fiind deja lansat in Suedia si Japonia, actiunile Ericsson au devenit dintr-o data foarte interesante! Cu alte cuvinte potentialii actionari au devenit dintr-o data interesati de oportunitatile pe care le are Ericsson si nu de rezultatele pe care le-a avut.

Care este legatura cu iPhone din titlu stiind ca pana la urma Apple este un concurent cu Ericsson prin joint-venture-ul Sony Ericsson? Ei bine, daca Nokia este compania cea mai afectata de succesul iPhone (Nokia inca nu are un telefon care sa rivalizeze cu iPhone nici la doi ani de la aparitia gadgetului Apple), investitorii vad oportunitati foarte bune pentru Ericsson in vanzari de echipamente ce vor servi cererea crescuta de servicii de date pe care iPhone si alte telefoane care au aparut intre timp si incearca sa imite sau sa concureze iPhone le necesita. Se stie ca toate aplicatiile iPhone necesita acces la internet, iPhone fiind pana la urma cel care a stimulat si propulsat necesitatile de mobile internet in ultimii doi ani.

Leave a Comment