Halloween – o sarbatoare de import

dovleac de halloween Halloween este o sarbatoare anuala ce are loc pe 31 octombrie in principal in SUA, Canada, Irlanda si Marea Britanie. Isi are radacinile in festivalul celtic Samhain si ziua catolica a tuturor sfintilor. De obicei de Halloween se poarta costume ciudate, semergela petreceri costumate, se cioplesc bostani in care se pun lumanari, se fac jocuri sau se spun povesti cu fantome si bineinteles, copiii umbla din poarta in poarta pentru a face rost de dulciuri. Istoric vorbind, sarbatoarea are radacini adanci ce ajung pana la vremea romana si celta.

Samhain, a carui pronuntie celta era samuin si deriva din irlandeza veche inseamnand “sfarsitul verii”, celebreaza sfarsitul jumatatii de an “mai luminoase” si inceputul jumatatii de an “mai intunecate” si mai este cunoscut ca si “anul nou celt”. Celtii vechi credeau ca granita dintre lumea reala si cealalta lume devine foarte fragila in aceasta perioada, permitand spiritelor sa treaca dintr-o parte in alta. Stramosii familiilor erau onorati in timp ce spiritele rele erau alungate. Se crede ca nevoia de a alunga spiritele rele a condus la portul costumelor si mastilor; scopul lor era deghizarea in spirite rele evitandu-se astfel raul.

Truc sau tratatie (trick or treat) este o celebrare obisnuita a copiilor de Halloween. Copiii în costum merg din casă în casă, cerând tratatie ca bomboane sau uneori bani, cu întrebarea: "trick or treat?" Cuvântul "truc" se referă la o "ameninţare" cu pozne facute proprietarilor caselor daca acestia nu le acorda “tratatie”. In unele locuri din Scotia copiii trebuie sa cante sau sa spuna o poveste cu fantome pentru a primi “tratatie”.

In Romania sarbatoarea are un echivalent: ziua recoltei. Din pacate perioada comunista a transformat ziua recoltei intr-o sarbatoare nedorita printre romani asa ca tot mai multi dintre noi au inceput sa sarbatoreasca Halloween-ul incurajati si de comerciantii dornici de profit care in aceasta perioada acorda reduceri si vand produse specifice (costume, masti, dulciuri si tot felul de alte bazaconii). Voi sarbatoriti Halloween?

Leave a Comment