Cuvintele cheie lungi – long tail keywords – ce a facut Google

O data cu schimbarea interfetei, Google a schimbat si ceva in algoritmii de indexare a site-urilor din internet. Si foarte multe site-uri au fost afectate, multi webmasteri plangandu-se ca, de cateva zile, traficul pe site-urile lor a scazut dramatic (cu 25, 30 si chiar 90% in unele cazuri). Detalii pe un forum in limba engleza (pentru cine are timp de citit) se pot gasi aici.

Pe scurt Google a introdus doua schimbari majore in algoritmul nou de cautare pe care de altfel vrea sa-l patenteze. Aceste schimbari se adreseaza cautarilor de propozitii si nu cuvintelor simple. De fapt Google nu face decat sa indexeze cu acuratete propozitiile pentru ca a observat ca relevanta rezultatelor folosind algoritmul vechi nu este corespunzatoare. Asadar cel care va cauta propozitia “cum se face seo” va gasi in primul rand rezultatele care au fraza completa in textul paginii si abia apoi paginile cu rank mai mare dar care au doar o parte din cuvinte in text.

Cea de-a doua schimbare se refera la link-urile interne. Daca pana acum acestea erau luate mai putin in considerare in indexare si ranking se pare ca acum Google acorda o importanta mai mare site-urilor bine structurate cu link-uri interne (a nu se intelege ierarhii complicate si piramidale ci linkuri cat mai directe din homepage sau pagina de referinta).

Ce aveti de facut daca ati observat ca de cateva zile traficul din cautarile de pe Google a scazut dramatic? Daca de exemplu vreti sa fiti gasit pentru “telefoane Sony Ericsson Xperia X10”, aceasta propozitie trebuie sa apara pe o pagina in site-ul tau in aceasta ordine a cuvintelor (poti avea si variatiuni pe aceeasi tema dar nu foarte mari)

Se complica lucrurile… Un exemplu simplu: pentru o fraza de 5 cuvinte cautate intr-o baza de date de pagini cu 200.000 de termeni unici exista peste 3.2×10 la puterea 26 rezultate. Pentru aceste cautari puterea de procesare era imensa pana de curand si Google doar ghicea cele mai bune rezultate. Se pare ca insa ca aceasta problema s-a rezolvat!

Leave a Comment